Rychlostní komunikace R35

18. únor 2003

Důležitou otázkou v rámci dopravního systému Pardubického kraje je vyřešení trasy budoucí rychlostní komunikace R 35. Navrženo je pět variant a jak zjistila Věra Pavlasová, města Moravská Třebová a Svitavy si přejí, aby vedla v jejich těsné blízkosti.

Svůj požadavek zdůvodňuje mimo jiné i tím, že by existence rychlostní komunikace v jejich regionu pomohla při řešení sociálně ekonomických problémů. Jak Moravskotřebovsko, tak i Svitavsko jsou vedeny v rámci Pardubického kraje i při požadavcích na státní dotace jako hospodářsky slabé regiony. Například starosta Svitav Václav Koukal by chtěl, aby rychlostní komunikace R35 vedla poblíž města.

zimní silnice

"Aby investoři měli ochotu tady investovat, protože tím se podpoří vlastně další podnikání v místě a tento hospodářsky slabý region by mohl zmizet."

Při rozhodování, ale nebudou ani tak důležitá přání starostů měst Svitavska a Ústeckoorlicka, jehož představitelé mají rovněž zájem o to, aby zmíněná komunikace vedla jejich regionem, jako spíše tří základní kritéria. Co nejlepší obsluha území, šetrnost k životnímu prostředí a otázka výše nákladů na její vybudování.

autor: PAV
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.