S archeology do doby železné ve Všestarech

Ve Všestarech najdeme takový speciální a zatím ne příliš známý skanzen. Ukazuje, jak žili naši předci v době železné nebo kamenné. Na pozemku za vesnicí ho vybudovala parta archeologů. Nadšenců! A těmi se to tu jen hemží.

Další nadšenci ze Všestar zas propadli modelovým železnicím. Celkem má obec přibližně 1 600 obyvatel. Leží v sousedství Hradce Králové a obec stejného jména najdeme ještě jednu u Prahy.

Solivar

V pravěkých dobách byla významným obchodním artiklem sůl. Ta se získávala v solivarech ze slané vody. V keramickém kelímku se voda ohřívala v ohni, vypařovala se a v kelímku zůstavaly homole soli. Ta se pak používala přímo v kuchyni nebo se s ní dál obchodovalo.

Jak takový solivar fungoval zkouší v praxi ve všestarském Archeoparku. Tam si archeologové zkouší v praxi ověřit, co jak asi naši předci dělali a s jakými problémy se přitom museli potýkat.

Pravěké 1+kk

6x25 metrů je velikost pravěkého příbytku 1+kk. Uvnitř nemá žádné zdi jen sloupy, které nesou strop. Dům nemá žádné komíny, přesto se v něm vařilo na otevřeném ohni. Kouř ale prostupoval střechou z rákosu, takže odcházel pryč.

Takhle vypadá vnitřek domu naši předků, jak ho zrekonstruovali v Archeoparku ve Všestarech.

Přitom nebylo potřeba mít ve střeše díru, která by sloužila jako komín a kterou by mohlo dovnitř pršet, sněžit nebo foukat.

Jeden pravěký dům nechávají v Archeoparku schválně zpustnout, protože chtějí pozorovat, jak se postupně bude ztrácet v zemi a jak se z něj stane "archeologický" nález.

Věštba z jater

Při speciálních akcích všestarský archeopark ožívá dobovými "řemeslníky". A tak můžete narazit třeba na etruskou věštkyni, která návštěvníkům věští ze zvířecích jater. Kdo je zvědavý na svou budoucnost, může se jí zeptat.

0:00
/
0:00

Návštěvníci si můžou vyzkoušet i ostrakizaci tedy vyrývání jména do keramického střepu, jako to dělali staří Řekové. Takovéto akce se konají v archeoparku několikrát do roka, ale pokud se na ně vydáte s dětmi, stavte se pak cestou domů pro mýdlo a prací prášek, protože z pravěkého a starověkého řádění děti čisté nevyjdou. Věcí, které si můžou vyzkoušet a ušpinit se u nich je víc než dost.

Všestarské vláčky

Do Všestar můžete dojet autem, autobusem i vlakem. Ať už přijedete jakkoliv, můžete tady vidět vláčky. Dřív se tu konával tzv. TT-Víkend, kde se scházeli majitelé modelových kolejišť v měřítku velikosti TT. Tato akce se už nekoná, i když se jedná o jejím obnovení. Stále tady ale můžete obdivovat vláčky, které uvidíte v druhém patře bývalého nákupního střediska v centru obce.

autor: mkk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.