S běžeckými botami nešlápnete vedle, když si necháte provést diagnostiku chodidla

4. červenec 2019

Běh je pro člověka přirozenou pohybovou aktivitou. Prospívá celému tělu  a vyčistíte si při něm hlavu. Není sice náročný na výbavu, ale kvalitní boty jsou základ. Právě od nich se ve velké míře odvíjí zážitek z běhání.

V první řadě si rozmyslete, jaký jste běžec a jestli chcete běhat po asfaltu, nebo lesních cestách. Začínáte-li běhat s nadváhou, po závodních botách pro profesionální sportovce nekoukejte. Rozhodně byste se neměli spokojit s rychlým nákupem v obchodním centru. „Nechte si poradit ve specializovaných prodejnách, kde vám budou věnovat více času a provedou na běžeckém pásu diagnostiku chodidla. Výrobci doporučují tuto analýzu provádět hlavně v případě, že chcete boty pro běh na tvrdém povrchu.“

Na dlouhé tratě delší boty

„ Běháte-li dlouhé trasy, víc jak deset km, určitě si pořiďte delší botu, než je vaše chodidlo, přibližně o 1 cm. Noha časem oteče. A pokud je terén nerovný a sem tam běžíte z kopce, v kratší botě byste naráželi do špičky. Za pohmožděniny, nebo slezlé nehty to rozhodně nestojí. Při delších vzdálenostech také myslete na větší odpružení boty, aby vás pak nebolelo třeba koleno,“ vysvětluje triatlonista Tomáš Bret z prodejny Run4Fun.

Výhody dynamické analýzy došlapu a jak to probíhá?

  • rozpoznáme nesprávné držení těla a postavení nohou
  • doporučená vhodná obuv zabrání bolestem a přetížení pohybového aparátu
  • při krátkém běhu naboso na běžeckém pásu vytvoříme video vašich chodidel
  • sportovní poradce během několika minut zanalyzuje váš došlap a pozici kotníků
  • doporučíme vhodnou běžeckou obuv přímo pro vás (popř. vložky do bot)

Jak pečovat o běžecké boty a kolik párů nám stačí na rok, si můžete poslechnout ze záznamu.

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související