S kardinálem Špidlíkem se na Velehradě rozloučily tisíce lidí

30. duben 2010

S kardinálem Tomášem Špidlíkem, který zemřel před dvěma týdny ve Vatikánu, se na Velehrad přišlo rozloučit několik tisíc lidí. Slavné poutní místo zaplavily davy poutníků a církevních hodnostářů ze všech koutů republiky.

Už od půl druhé se mohli lidé pomodlit u rakve s tělem kardinála ve velehradské bazilice Nanebevzetí Panny Marie. Od 16 hodin pak proběhla zádušní mše, které se ujal olomoucký světící biskup Josef Hrdlička.

Liturgii doprovázel chrámový sbor Svatopluk za doprovodu varhan a filharmonie. V bazilice zazněly zpěvy zčásti skladatelů západních a zčásti východních. Tím se alespoň symbolicky naplnilo hlavní Špidlíkovo duchovní vyznání o propojování kultur.

Rakev s ostatky kardinála Špidlíka bude od soboty vystavena v Královské kapli na Velehradě. A to až do června, kdy by měl být dokončen sarkofág, jehož autorem bude akademický sochař Otmar Oliva. Pak bude Tomáš Špidlík pochován v hrobce ve velehradské bazilice.

Pohřeb na Velehradě bylo kardinálovo přání. Tomáš Špidlík byl totiž v mládí prefektem místního gymnázia, kde učil češtinu a ruštinu. Za svého působení si velehradské obyvatele velmi oblíbil.

Místní lidé kardinála Špidlíka vnímají jako člověka velmi skromného, se schopnosti spojovat lidi různého vyznání, světových názorů i mentality. Cenili si toho, jak si na lidi dokázal udělat čas. Podle jeho přátel byl typ člověka, před kterým lidé ztráceli ostych.

autoři: kbr , Andrea Kratinová , dkf
Spustit audio