Sabina Laurinová a Pavel Trávníček: DO-RE-MI bylo úspěšné v jednoduchosti a díky obyčejným lidem

9. červenec 2021

Nezapomenutelná moderátorská dvojice z pořadu DO-RE-MI, herci Sabina Laurinová a Pavel Trávníček, pořadem provázela šest let. Jak se k tomu dostali a co dalšího je ještě spojuje?

Hudebně-zábavný televizní pořad DO-RE-MI se začal vysílat v roce 1998. Vystupovali v něm amatérští zpěváci, které hodnotila porota složená ze tří populárních osobností. „Pořadem jsme spíš provázeli, než moderovali, a dodávali takovou atmosféru,“ upřesňuje Sabina, která do té doby neměla s moderací vůbec žádné zkušenosti. „Byla jsem z té nabídky tak zaskočená a musela se tak rychle rozhodnout, že jsem kývla.“

Jako moderátora pořadu vybrali producenti nejdřív Pavla Trávníčka a někoho k němu hledali. „Pak viděli Sabinu a řekli: To je ona! Pustili jsme se do toho skokem do ledové vody a bylo to hrozně pěkné období. Nebyla to žádná šíleně nablýskaná show,“ říká Pavel.

Škola improvizace

Pořad byl ve své době velmi oblíbený a moderátorská dvojice brzy našla společný humor. „Uměli jsme si navodit stejné téma, nás ty lidi strašně bavili. Bylo to sice těžké, protože to nebyli profesionálové, neměli zkušenosti s kamerou a vystupovali z různých důvodů. Někdo si to chtěl jen vyzkoušet, jiný se zase vsadil,“ vypráví Sabina. „Ale právě tohle se líbilo. DO-RE-MI bylo úspěšné v té své jednoduchosti a díky obyčejným lidem.“

Rozhovory nebyly dopředu připravované, tak se stalo, že se účinkující před vystoupením někdy zhroutil a řekl, že nebude zpívat. „Pro mě to byla obrovská škola improvizace,“ říká Sabina, která moderovala i ve vysokém stupni těhotenství. „Pořádali sázky, kdy porodím.“

Za šest let společného vystupování Sabina na Pavlovi obdivovala jeho paměť. „My se učili na každý díl spojovací texty, úvod a závěr. Já si to pořád den předem opakovala a Pavel přišel na natáčení, z kufříku vyndal scénář, přečetl si to a šel na plac. A vždycky to dal. Nezažila jsem herce s lepší pamětí, to fakt klobouk dolů.“

Princ a princezna

Kromě moderování oba herce spojuje i časté obsazování do pohádek. Pavel Trávníček proslul zejména jako princ v pohádce Tři oříšky pro Popelku, Sabina Laurinová si zahrála nejen princezny, ale už i královny.

„Neznám člověka, který nemá rád pohádky. Zahrála jsem si v mnoha televizních, ale i filmových pohádkách, které se točily v krásných exteriérech. Mám ráda výpravné pohádky, ale jsou nákladné, takže jsem vděčná, že jsem měla tu možnost. I ty šaty jsou nádherné, i když jsou těžké,“ zasnila se Sabina, která by se další nabídce nebránila.

„Pohádka je žánr, na který se dívají děti i dospělí, je v tom takový skrytý romantismus a lidi mají rádi, když to dobře dopadne. Pan režisér Ráž mi říkal, že když natočím prince a povede se to, pak už můžu hrát cokoli,“ říká Pavel Trávníček. A Sabina souhlasí: „Pohádky zrajou, a ta role je pak nesmrtelná. V DO-RE-MI si snad každá žena vzpomněla a říkala Pavlovi ‚Vy jste náš princ‘.“ „Ale taky mi jedna paní řekla ‚jéé, vy jste moje dětství‘,“ směje se Pavel.

Na jaké soutěžící rádi vzpomínají a který Sabinu úplně odzbrojil? Proč se Pavel vyhýbá natáčení seriálů? Půjdou jejich děti ve šlépějích úspěšných rodičů? Poslechněte si v pořadu Slavné dvojice.

Spustit audio