Šedesát odtažených vraků za dva roky. Chrudimi výrazně pomohla změna zákona

24. březen 2022 08:23

Z parkoviště na vrakoviště za několik týdnů. Novela zákona před dvěma lety usnadnila městům a obcím odstraňovat nepojízdná auta. Problém byl hlavně v případě, kdy se vozidlo nevešlo do definice vraku, ale přesto s ním majitel nepočítal. Třeba v Chrudimi tak od změny pravidel zmizely desítky aut. A to je několikánásobně lepší bilance, než na jakou byli strážníci zvyklí.

„Posun kupředu je v porovnání s předchozími roky určitě vidět. Teď se auta řeší pružněji a rychleji,“ popisuje svoji zkušenost zástupce velitele chrudimské městské policie Pavel Hromádko. Zatímco dříve se podařilo přes papírovou bariéru protlačit dvě tři auta za rok, novela zákona posunula číslo výrazně výš.

Město bere likvidaci na sebe

„Na podzim roku 2020 jsme řešili najednou až 42 vozidel s prošlou technickou kontrolou,“ připomíná nejrušnější odtahové období mluvčí Chrudimi Aleš Prokopec. Radnice změnu zákona ještě podpořila vlastní nabídkou. Majitelé vozů podepíšou plnou moc a auto nechá město odtáhnout a zlikvidovat na vlastní náklady.

Podle starosty Chrudimi Františka Pilného (ANO) je konečný účet dokonce v plusu. „Když si vezmete, kolik dopisů bychom jim posílali, kolikrát bychom je vyzývali, pak náklady spojené s odtahem, samozřejmě vymáhání těch odtahů je problematické,… Mimo jiné za ten vrak dostaneme 1500 korun, což nám pokryje třeba i výrobu nového technického průkazu, když ho někdo nemá, aby se to vozidlo dalo vyřadit z evidence.“

A systém je nastavený tak, aby sami obyvatelé města mohli snadno na odstavená auta upozornit, doplňuje Pavel Hromádko. „Kolikrát přijde oznámení občana, že šel někde na procházku, tam si všimnul podezřelého vozidla, oznámí mně to prostřednictvím mailu a kolikrát pošle i fotografii s registrační značkou a celé se to tím urychlí.“

Likvidací vraků se podařilo uvolnit už přes šedesát zablokovaných parkovacích míst, která ve městě citelně chybí.

Spustit audio

Související