Chrudim i přes protesty trvá na vybudování severozápadního obchvatu

8. únor 2022 11:11

Zatím není jasné, kudy povede, ale lidé už proti němu protestují. Řeč je o severozápadním obchvatu Chrudimi. Je to poslední část, která by spojila už dokončené úseky se silnicí I/17, tedy hlavní trasou na Čáslav. Vytipované trasy se ale nelíbí některým obcím a spolkům, podle kterých je další silnice zbytečná. Jejich petice ale prozatím neuspěla.

Protestuje hlavně obec Třibřichy. Souvisí to s třetí variantou trasy, první dvě jsou navržené kolem Markovického rybníka a části Markovice, třetí, nejdelší a také nejrovnější by mohla vést právě kolem Třibřich.

Vedení obce se to nelíbí a proti je i sdružení Naše Třibřichy, které pod petici připojilo i nesouhlas zemědělců, myslivců nebo rybářů. Hlavní výhrady jsou takové, že silnice zabere cennou půdu, naruší krajinu a může negativně ovlivnit hodnotu nemovitostí v okolí stavby.

Chrudim reagovala poměrně tvrdě, zastupitelé města petici v podstatě shodili ze stolu. Vedení města na stavbě trvá, pořád podle platí hlavní důvod, kterým je úplné odvedení tranzitní dopravy mimo Chrudim. To bez další části obchvatu není možné.

Obchvat jako priorita

Město se naopak bude snažit stavbu urychlit. „Město Chrudim odmítá jejich stanovisko nestavět obchvat. Naopak město Chrudim chce ten obchvat postavit v co možná nejkratší době a chceme, aby ten obchvat byl zároveň prohlášen za významnou veřejně prospěšnou stavbu,“ říká starosta Chrudimi František Pilný (ANO).

Předsedkyně spolku Naše Třibřichy rozhodnutí chrudimských zastupitelů nechtěla komentovat. Petice ale nemířila jen na chrudimskou radnici, autoři svoje výhrady adresovali i na další různé organizace a úřady, které budou do přípravy stavby zapojené.

Aby to bylo ještě komplikovanější, nově vznikla také petice, která naopak stavbu obchvatu podporuje. Zatím je ale všechno ve fázi, kdy Ředitelství silnic a dálnic stále prověřuje tři možné trasy. Pro definitivní výběr bude zásadní posudek EIA, tedy jaký by měla stavba silnice dopad na životní prostředí a život lidí v okolí.

Spustit audio

Související