Šest parkovacích věží pro Českou Třebovou. Studie navrhuje i rotující výtah

29. duben 2020 06:30

Radnice v České Třebové už má k dispozici výsledky nové studie parkování ve městě, kterou zadala v loni na podzim. Zdarma ji vypracovali odborníci z Nadačního fondu Jana Pernera při Univerzitě Pardubice. Studie mimo jiné mapuje současné možnosti parkování v České Třebové a navrhuje rozvoj parkovacích míst do budoucna.

Přestože se v České Třebové za posledních 10 let počet obyvatel plynule snižuje, aut naopak přibývá. V roce 2018 bylo ve městě 8200 osobních aut, v roce 2030 by jich mělo být podle výpočtu univerzity o 1200 víc. Parkování by se tak mohlo v budoucnu výrazně zkomplikovat.

Studie proto doporučuje sjednotit parkovací systém v celém městě tak, aby lidé nikde neparkovali déle, než je potřeba. Zároveň v příštích letech doporučuje výstavbu čtyř parkovacích věží pro standartní automobily a dvou věží pro SUV vozy. Náklady na jejich výstavbu odhaduje na víc než 35 milionů korun.

Ruské kolo pro auta

V současné době jsou podle studie na trhu dva parkovací systémy vhodné pro města velikosti České Třebové.

V parkovací věži se na plochu dvou parkovacích míst vejde až 20 aut

Prvním je modulový stavebnicový systém z betonových prefabrikátů, u kterého lze provést opláštění tak, aby parkovací dům zapadal do stavební zástavby vymezeného prostoru.

Dalším typem jsou parkovací domy s páternosterovým systémem obsluhy, které lze modulově stavět pro malé, střední a velké kapacity. Jde v podstatě o nepřetržitý řetěz plošin, které rotují dokola podobně jako výtah páternoster nebo ruské kolo.

autoři: Barbora Soukupová , pta
Spustit audio

Související