Konec kroužení městem? Aplikace najde nejbližší volné parkoviště

26. červenec 2019

Pardubice chtějí do čtyř let vybudovat parkovací systém, který řidiče navede pomocí mobilní aplikace na volná místa, městu zase poskytne data o dopravě. Město letos vybere dodavatele technologie pro takzvaný Smart Parking, uvedl magistrát v tiskové zprávě.

„Tady se v parkování za 25 let nic podstatného nezměnilo. Stále žehráme na kolony aut v centru a špatné parkování. Výsledkem Smart Parkingu bude mimo jiné navigace řidičů na nejbližší volná parkovací místa a úbytek vozů křižujících centrum města ve snaze najít volné místo k zaparkování,“ řekl náměstek primátora Petr Kvaš (ODS).

Moderní technologie podle Kvaše také přispěje k platební kázni motoristů, správcům parkovišť poskytne data o využívání parkovacích míst, rozliší i to, zda na místě parkuje rezident nebo návštěvník.

Osm procent pro návštěvníky

V Pardubicích je v centru nedostatek parkovacích míst. Na 82 procentech z počtu 3835 parkovacích stání je smíšený režim, parkují tam lidé, kteří v lokalitě bydlí, i lidé, kteří přijíždějí odjinud. Rezidenční parkoviště zabírají deset procent parkovacích míst, osm procent jsou čistě návštěvnická. U některých parkovišť se tak změní ceny a režim.

Čtěte takéTelefon zatroubí jako vlak, díky aplikaci upozorní na přejezd

„Nejde totiž jen o výši parkovného, ale například i o dobu, po kterou se za parkování platí, a také režim, v němž fungují. Je velmi pravděpodobné, že časem se charakter parkování v některých lokalitách změní,“ řekl Kvaš.

Náklady na Smart Parking budou kolem 60 milionů korun, nejdřív město pořídí nové parkovací automaty zhruba za 20 milionů korun. Později město automaty osadí čidly, která jsou základem celého systému. Prostřednictvím aplikace navedou řidiče k nejbližšímu volnému místu. V další etapě nahradí parkovací karty elektronické identifikátory.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související