Severská chůze protáhne celé tělo a vyčistí hlavu

28. únor 2017

Jak bojovat s jarní únavou? Nejlépe pohybem. Zkuste třeba severskou chůzi. Dynamický pohyb na čerstvém vzduchu posílí vaše zdraví a zvedne vám náladu. Povídali jsme si o tom v rozhlasové Radiporadně s lektorkou Taťánou Holavovou.

Severská chůze prospívá celému našemu pohybovému systému. Dokáže rozhýbat 90% svalstva na našem těle. Díky tomu má vliv i na náš kosterní systém. „Je vhodná pro lidi mající problém s metabolismem, diabetiky. Je dobrá pro naši páteř, protože rozhýbává meziobratlové svaly,“ říká Taťána Holavová. Dále je severská chůze skvělá na psychické rozpoložení. Navíc se dostanete do přírody, což je výborná věc pro odpočinek naší hlavy.

Je severská chůze pro každého? Z velké části ano. Jako kontraindikace se uvádí závažná onemocnění srdce a těžká plicní obstrukce. „Po infarktu se sice Nordic Walking doporučuje, ale pod dohledem,“ doplňuje Taťána Holavová. Je to sport vhodný pro všechny generace. Co se týká dětí, doporučuje se začít okolo patnáctého roku.

Správná technika je základ

Při Nordic Walking, tedy severské chůzi, zapojujeme celé tělo. Proto se musíme nejprve naučit správnou techniku. Kdo je šikovný, zvládne to prostřednictvím internetu. Nejlepší ale samozřejmě je, když vám znalosti předá zkušený lektor. Přímo na místě vám ukáže a vysvětlí techniku a na místě opraví případné chyby. „Zvláště, když máte zdravotní problém, například s páteří nebo klouby, nechte nácvik na odborníkovi,“ doporučuje Taťána Holavová.

Čtěte také

S hůlky držíte šikmo vedle svého těla. Spodní část hůlky se opírá o zem v zadní polovině vašeho kroku. Chůze je pružná. Našlapuje se s pokrčeným kolenem na patu přes celou nohu. Tělo je potřeba naklonit tak, že máte v jedné rovině zadní nohu, záda, hlavu a krk. Pracuje se také s podbřiškem, abyste chránili svou bederní páteř. Důležité je správné kladení nohou a střídání nohou a rukou. Proto je opravdu lepší, nechat si poradit naživo. Ale nebojte se, není to složité. „Obvykle za tři setkání se klient techniku naučí,“ slibuje Taťána Holavová. Důležitá je také výška hůlek. Při špatném nastavení hrozí přetížení ramen.

Pohyb (ilustrační foto)

„Hůlky mají být vysoko tak, abyste ruce měli do pravého úhlu. Ale pozor! Mělo by tomu tak být při nakročení, tedy delším kroku a šikmém držení hůlky,“ zdůrazňuje Taťána Holavová. Doporučuje si vybrat proto hůlky dvoudílné s možností nastavení výšky. To se totiž mění v souvislosti s terénem. Navíc nastavitelné hůlky mohou použít i další členové vaší domácnosti.

Jak nakupovat

Možná vás to zarazí, ale změřte si hůlky v obchodě metrem. Každý výrobce totiž počítá jinak. Ověřte si také, jestli kupujete to pravé zboží. Často dochází k záměně s trekingovými holemi. Nordic Walking jsou dražší, protože jsou výrazně z lehčích materiálů. „Čím je hůlka lehčí, tím je dražší. Doporučuji váhu maximálně 200 gramů a lehčí,“ říká Taťána Holavová.

Čtěte také

Hůlky na Nordic Walking se liší v od trekingových zejména v rukojeti a poutku. Speciální poutko severské hole nám umožňuje se od hůlky odrazit, výrazně zapažit a současně udrží hůlku na ruce. Výrazné zapažování společně se střídavým úchopem a pouštěním hůlky je základem správné techniky severské chůze. Hrot hůlky je karbidový s kulatou čepičkou. Hůlky mívají v základním vybavení gumovou násadkou pro tvrdý povrch, jako je třeba asfalt a košíčky do sněhu.

Kde se vzala severská chůze?

Traduje se legenda, že při populárním finském běžkařském závodě selhalo počasí. Nebylo dost sněhu. Akce se ale nezrušila. Účastníci závod absolvovali bez lyží pouze s běžeckými holemi. Celá země se tenkrát v televizi dívala, jak si to všichni šinou po trase v botách s holemi v rukou a Nordic Walking byl na světě. Nový sport se nejprve rozšířil po celé Skandinávii a pak prosáknul do Evropy.

autor: PRO
Spustit audio