Silničáři chtějí narovnat trasu kolem chrudimského letiště

29. březen 2018 09:10

Nová silnice by znamenala nejen kratší cestu, ale také by to mohlo být řešení pro plánovanou cyklostezku do lesů na Podhůře. Radnici se totiž nedaří dohodnout s majiteli potřebných pozemků a stavba je už deset let zablokovaná. Složitá situace by ale mohla mít překvapivé řešení.

Nová trasa by byla kratší a bezpečnější. Aspoň tedy podle krajských silničářů. Výpadovka z Chrudimi směrem na Seč teď krouží kolem letiště a oblouk vede i kolem Podhůry. Krajští úředníci už mají hotovou vyhledávácí studii napřímení silnice.

Ta by vedla rovnou ke křižovatce na Rabštejnskou Lhotu. Existují dvě varianty, jedna zapadá do územního plánu Chrudimi, kvůli druhé ho město změní, tak aby byla radnice připravená na obě možnosti.

Rozhledna Bára II

Narovnání trasy silnice úzce s cyklostezkou souvisí. Podle oficiálního vyjádření chrudimské radnice ještě není jasné, co se stávající silnicí bude, pokud by se stavěla nová. Jenže úprava a využití pro cyklostezku se vyloženě nabízí.

Za sedmdesát metrů cesty dva a půl milionu. Chrudim chystá dokončení cyklostezky

Cyklostezka na příjezdu do Chrudimi od Pardubic

Krátký, ale zato velmi drahý. Takový bude poslední úsek stezky na takzvaném zadním výjezdu z Chrudimi do Pardubic. Hotový už je začátek a konec, zbývá dodělat prostředek trasy. Problémem je, že povede přes železnici a to bude také znamenat výrazné prodražení stavby.

Silnice vede přímo ke vstupu do rekreačních lesů, které jsou velmi oblíbené a každý rok tam míří desetitisíce lidí. A vyřešilo by to i letitý spor o pozemky uprostřed trasy, kvůli kterému příprava zamrzla.

Chrudim teď má zajistit podklady k územnímu řízení. Novou silnici by ale případně platilo pardubické hejtmanství, které se stavbou počítá nejdřív v roce 2021 a náklady odhaduje na 42 milionů korun bez daně.

Spustit audio