Silničáři letos narovnají hlavní tah I/36 z Časů do Holic

28. březen 2022 11:33

Nebezpečné esíčko na frekventované silnici u Holic vystřídá bezpečnější rovinka. Půjde o přeložku současné silnice I/36, díky které by se mělo zlepšit propojení I/35 u Holic s nově vybudovanou dálnicí u Časů. Zhotovitele zakázky už silničáři vybrali.

Nejvýhodnější nabídku v tendru na stavbu přeložky silnice mezi obcí Časy a Holicemi podala podle ŘSD firma Strabag. Silnici postaví za 198 milionů korun bez daně, což je o několik desítek milionů míň než byla předpokládaná cena zakázky. Stavební práce by se měly rozjet ve druhém čtvrtletí tohoto roku. Na trase mezitím proběhl záchranný archeologický průzkum a stavební povolení je vydané, právní moci nabylo už v roce 2020.        

Přeložka silnice má délku zhruba 3,5 km, těsně za Časy se vyhne stávající silnici včetně toho esíčka u Ředic a před Holicemi se znovu napojí na hlavní silnici směrem ke kruhovému objezdu na křížení I/36 a I/35.

Bezpečný přivaděč

Podle ŘSD má zajistit plynulé a bezpečné propojení Pardubic a Holic s návazností na současnou pětatřicítku směrem na Brno a Olomouc. Silnice má zároveň okolním obcím ulevit od hluku, což se týká hlavně Horních a Dolních Ředic, a fungovat má i jako přivaděč k dálnici D35 u Časů. Hotovo má být v příštím roce.

Vítěz tendru na stavbu přeložky silnice I/36 firma Strabag se v Česku podílí na miliardových zakázkách, zároveň je ale napojená na jednoho z ruských oligarchů, jehož jméno figuruje na sankčním seznamu. ŘSD ale v této souvislosti žádné problémy neočekává.

Pravda je, že čtvrtinovým vlastníkem firmy Strabag je sankcionovaný Oleg Děripaska, ale sankce se vztahují pouze na něj a nikoli na Strabag. Vedení Strabagu je podle ŘSD nezávislé na akcionářích a silničáři navíc od firmy dostali garanci, že Děripaska nedosáhne na dividendu, a tím pádem ani na žádné finance z veřejných zakázek.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související