Rok 2022 na silnicích: obchvat Pardubic a Svitav, další úsek D35, narovnání I/36 u Holic

5. leden 2022 11:52

Nové dálnice, obchvaty měst, ale také opravy vozovek druhé a třetí třídy. To všechno čeká na řidiče v Pardubickém kraji během roku 2022. Na jakých dopravních stavbách se letos začne pracovat?

Z pohledu dálnic bude nejdůležitější závěr roku, protože od prosince by měl být v provozu další 15kilometrový úsek dálnice D35, a to z Časů do Ostrova. Ředitelství silnic a dálnic zároveň chce v letošním roce zahájit stavbu dálničního obchvatu Vysokého Mýta, konkrétně šestikilometrové části D35 z Mýta do Džbánova.

Čtěte také

Co se týká dalších úseků, na nich pokračuje příprava dokumentace, výkupy pozemků atd. Generální ředitel ŘSD Radek Mátl v prosinci uvedl, že by do konce roku 2023 měl rád zahájenou většinu úseků D35 přes Pardubický kraj.

Obchvat pro Pardubice i Svitavy

Během následujících týdnů by měla začít stavba severovýchodního obchvatu Pardubic. Pro krajské město velmi důležitá trasa, která by měla odklonit tranzitní dopravu z centra města.

Další významnou zahájenou stavbu bude přeložka silnice I/43 - obchvat Svitav, který by měl také alespoň částečně odvést vozidla z města.

Zároveň je v plánu změna trasy z Časů do Holic. Silnice I/36 by tak měla být napřímená a vyhnout se dvěma prudkým zatáčkám a také obci Horní Ředice.

Interaktivní mapa. Klikněte pro podrobnosti:

Silnice nižších tříd, které má na starosti kraj, čekají především opravy: Hejtmanství má k realizaci připravenu řadu oprav silnic druhé a třetí třídy, ale u některých ještě není vyřešené financování, protože se čeká například na přidělení dotace.

Přesto má Pardubický kraj připravených přes dvacet modernizací vozovek, které chce letos buď dokončit (začaly loni), nebo chce práce letos zahájit. Hotová bude tento rok například silnice ze Seče do Třemošnice na Chrudimsku, nebo průtah Kojicemi na Pardubicku.

Stavbaři by naopak měli začít ještě letos pracovat třeba na silnici z Ústí nad Orlicí do Skuhrova nebo také z Poličky do Jedlové. Pokud jde o novostavby, Pardubický kraj řeší především dálniční přivaděče, ale kolem nich je situace složitější, takže přesné termíny zatím známé nejsou.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související