Silnice bez stromů? Jednou se to může stát

13. duben 2018

Možná se při cestách autem rádi kocháte stromy. Pohled to je hezký, ale ne úplně bezpečný. Cestáři momentálně řeší, jak se stromy mají nakládat.

O rozruch se stará kauza obnovy stromořadí u chrudimského letiště. Povolení staré stromy pokácet dostali silničáři pod podmínkou, že je nahradí novými. Vybrali krajové odrůdy švestek a začali je sázet. Ale podle policistů by stromy mohly tvořit pevnou překážku.

Za porušení předpisů by Správě a údržbě silnic hrozila pokuta v řádech statisíců korun. Jenomže sankci riskují taky v případě, že nesplní původní podmínku v podobě náhradní výsadby.

Situaci musí řešit soud. „Tady se střetávají vlivy z určitých sektorů státní správy. Chápu, že nové silnice by měly být zcela podle normy, ale pokud se týká obnovy a revitalizace stávajících alejí, tak si nejsme úplně jistí, jestli podmínky bezpečnosti musí platit. Pokud ano, tak by postupně kolem silnic doprovodná zeleň zmizela zcela,“ domnívá se ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec.

Po průměrné zimě startují jarní opravy

„Zimní období od listopadu 2017 do března 2018 lze přiřadit k těm klimaticky mírnějším z hlediska obtížnosti zajištění zimní údržby. Výdaje byly v zásadě v normálu předchozích tří až čtyř let. Jenom v únoru jsme zaznamenali výkyv, ale jinak byla sezóna obdobná,“ říká Němec. 

Sázet, nebo nesázet? Silničáře v Chrudimi drží v šachu statisícové pokuty

Třešňová alej na Prostějovsku

Silničáři mají problém kvůli pokáceným stromům u Chrudimi. Vykáceli stromořadí kolem cesty směrem z Chrudimi na Podhůru a chtěli vysadit nové. Když to udělají, hrozí jim pokuta. A když to neudělají, hrozí jim pokuta ještě vyšší.

Málo používané a málo dopravně významné silnice třetí třídy se podle něj postupem času dostaly až do havarijního a nevyhovujícího stavu. „Je to skoro na osmdesáti procentech takových silnic. U silnic druhé třídy to je přes padesát procent. Slušně se ale daří opravovat silnice dopravně významné, tedy hlavní tahy.“

Na letošní sezónu mají cestáři odsouhlasené veškeré zdroje pro opravy, rekonstrukce, modernizaci a údržbu silnic druhé a třetí třídy v kraji. Stejně jako v předchozích letech dostane i Pardubický kraj od státu finanční příspěvek na rekonstrukce silnic nižších tříd. Konkrétně na svých 3 126 kilometrů silnic získá přes 245 milionů korun.

Vychytávka na vychytání kamenů

Chystá se unikátní řešení popraskaného svahu na silnici u Brandýsa nad Orlicí směrem na Pernou. Z dvacetimetrové skály tam padá kamení na auta. Nově by tam měla být technologie, která ohlásí pád kamene a pošle zprávu na cestmistrovství. Zároveň se aktivují semafory před nebezpečným úsekem. K realizaci by mělo dojít už letos.

autor: Jakub Malý
Spustit audio