Silnice, nemocnice, školy. Co teď řeší Pardubický kraj?

3. listopad 2014

V poločase vládnutí usedl do studia Dobrého rána hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Ve funkci je dva roky a stejný čas mu zbývá do konce současného mandátu.

Mezi aktuální témata patří výstavba silnice R35. Krajský soud v Hradci Králové jí dal nedávno zelenou. Potvrdil totiž Zásady územního rozvoje Pardubického kraje v části vymezení koridoru rychlostní silnice R35. Situaci glosuje Martin Netolický takto:

„Nejedná se o kompetenci kraje, investorem bude stát. Trasa na území kraje je teď územně stabilní. Dojde k výkupům pozemků a od roku 2016 by se R35 měla stavět od Opatovic směrem na východ.“

Hejtman kladně hodnotí stávající fúzi nemocnic ve vlastnictví kraje: „Ten proces by se měl završit koncem letošního roku s tím, že vznikne jedna akciová společnost. Konečně si tak naše nemocnice přestanou konkurovat.“

Středoškoláci by mohli najít práci už při studiu

Kraj řeší i to, jak dál naložit s oblastí středního školství. Variantou zůstává větší spolupráce škol s firmami.

„Jsem přesvědčený o tom, že pokud má být naše střední školství kvalitní, má fungovat dlouhodobě a stabilně, musíme se poučit ze zkušeností s duálním systémem. Majitelé jednotlivých podniků nabízejí k výuce prostory. Ve chvíli, kdy se příslušný student zapracuje a ukáže, co v něm je, tak třeba získá i zaměstnání. Je to dlouhodobý cíl, ne asi na jedno volební období, ale určitě cesta ve středním školství,“ říká hejtman Pardubického kraje.

Martin Netolický za ČSSD

„Čas neuvěřitelně letí. Jak člověk nezná víkendy a pracuje do večera, tak ty týdny jsou skutečně velmi rychlé. Možná bych si dovedl představit, že bychom za dva roky stihli více. V každém případě jsme pro toto volební období měli realistický volební program. Naše investiční činnost je mimořádná, největší od roku 2000, kdy kraje vznikly. Svá počáteční očekávání jsme určitě předčili,“ myslí si Netolický.

Činnost krajských politiků zhodnotí voliči za dva roky.

Čtěte také

autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.