Sjezdovky v Pardubickém kraji zůstávají zavřené. Lyžovat se začne nejdřív po Vánocích

22. prosinec 2020 07:22

Ski areály v Pardubickém kraji před Vánoci neotevřou. Od 18. prosince už na základě vládních protiepidemických opatření otevřít mohou, nemají ale dostatek sněhu.

Počasí provozovatelům ski areálů na jednu stranu přálo. Během roku dost pršelo a tak jsou vodní toky naplněné a odebírání vody pro výrobu technického sněhu by nemělo způsobit žádné větší problémy. Potíž je ale s teplotami. Ty totiž v posledních dnech nedovolily sněžná děla vůbec zapnout.

„Tak jako každý rok přichází obleva,“ říká manažer resortu na Dolní Moravě Tomáš Drápal.

Podobné problémy řeší i nedaleký resort Buková Hora, který provozuje sjezdovky v Červené Vodě a v Čenkovicích. „Trošku zápasíme se sněhem. Čekáme na teploty, čekáme, abychom mohli spustit technické zasněžování a dodělat kvalitu, kterou zákazníkům chceme nabídnout,“ říká mluvčí resortu Petr Toman.

Služby a ubytování zůstanou zavřené

Na Bukové Hoře pevný termín otevření nemají, rádi by zahájili provoz během vánočních svátků. Na Dolní Moravě pevný termín mají. 26. prosince. Jenomže otevřené mohou být jen sjezdovky. Restaurace, hotely a penziony musí být zavřené. Jak se to projeví na počtu návštěvníků, nikdo netuší.

„Odhady si vůbec netroufáme dělat. Nikdo nedokáže říct, jestli bude 50 % jednodenních návštěvníků, nebo dokonce 20 %. Náš resort je výjimečný tím, že máme ubytovací kapacity právě na sjezdovkách. Tím určitě počet návštěvníků utrpí,“ říká Tomáš Drápal. Obdobně na tom podle Petra Tomana budou i na Bukové Hoře. Odhady si ale také netroufá dělat.

Menší střediska jsou na tom se sněhem většinou poměrně špatně. Někde ho mají vyrobeného minimum, jinde žádný. Nicméně až otevřou, bude i ve ski areálech potřeba dodržovat určitá hygienická opatření.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související