Horská střediska se připravují. Zatím ale není jasné, kdy a jak sezóna začne

30. listopad 2020 08:52

Blíží se prosinec a s ním i začátek lyžařské sezóny. Resorty ale zatím neznají podmínky, za jakých budou moct otevřít. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) ale v neděli řekl, že pravidla pro provoz lyžařských areálů by měla být známá tento týden.

V Pardubickém kraji se zatím připravují hlavně velká střediska a například zástupci areálu na Bukové hoře nebo na Dolní Moravě potvrdili, že se připravují tak, jako kdyby se blížila klasická sezóna.

„My jsme samozřejmě optimisté a pevně věříme, že sezóna bude. Určitě chceme být připraveni, nikoli překvapeni, takže u nás vše běží ve standardním režimu. Samozřejmě čekáme na ta nejčerstvější nařízení, která přijdou,“ říká Petr Toman ze Ski Bukovka.

Čtěte také

Nikdo zatím neví, za jakých podmínek by sezóna mohla proběhnout a v jakém režimu budou moct střediska otevřít. Nicméně třeba manažer resortu na Dolní Moravě Tomáš Drápal řekl, že mají připravené scénáře, jak by provoz s různými omezeními mohl vypadat.

„Máme připravené scénáře. Některé jsou ve fázi počáteční, některé už jsou velmi slušně rozpracované, protože sledujeme, co se děje v Rakousku, v Itálii, ve Francii. Víme, jaká opatření už ta která země přijala. A samozřejmě je možné, že česká vláda přistoupí k nějakému tomuto už fungujícímu modelu,“ odhaduje Drápal.

Rozestupy ve frontě na vlek

Provozu ski areálů se pravidla vládního protiepidemického systému PES netýkají, nejsou v nich zakotvená, ale jasno by mělo být během tohoto týdne. Tak to alespoň zaznělo včera na tiskové konferenci ministrů Jana Blatného a Karla Havlíčka (ANO). Zástupci ski areálů nicméně počítají s tím, že bude potřeba dodržovat rozestupy, řeší jak zabezpečit dostatečné vzdálenosti třeba ve frontách na lanovku a podobně.

Skiareál Hlinsko zatím nezasněžuje. Začnou až v druhé polovině prosince

Pokud jde o sníh, horská střediska už vyrábějí. Například dolnomoravský resort má letos kolem 70 sněžných děl a manažer Tomáš Drápal říkal, že už mají sněhu dost na to, aby mohli případně částečně zahájit provoz. Ne samozřejmě na všech sjezdovkách, ale že by to stačilo, aby se alespoň na těch výš položených svazích dalo lyžovat.

V Hlinsku zatím sníh nevyrábějí, provozovatel Robert Vokáč řekl, že většinou je pro ně k výrobě sněhu ideální až druhá půlka prosince. Dalo by se říct, že horská střediska mají letos začátek sezóny nadějný. Po dlouhých letech je totiž dost vody v řekách, takže střediska mohou vyrábět technický sníh ve velkém a relativně bez omezení.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související