Skoro proti všem. Nezávislá žurnalistika to nemá nikdy lehké

26. duben 2019

Ten, kdo si pamatuje druhou polovinu šedesátých let, musí znát časopis Student. Ve své době patřil k nejradikálnějším listům. Jeden ze článků se dost možná stal pověstnou poslední kapkou pro vstup cizích vojsk v roce 1968. Dění zachycuje nová kniha Skoro proti všem.

„Popisujeme určitý fenomén nezávislé žurnalistiky. Myslím si, že se nacházíme v době, kdy je zase svým způsobem velmi ohrožená. Při tvorbě knihy jsem se potkával s lidmi, kteří zažili dvojité uvolnění a zažívají taky další utahování šroubů. I dnes se objevuje cenzura jazyka a jevy připomínající dobu, která rámovala éru časopisu Student,“ myslí si jeden z autorů a zároveň ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek.

Kalich přetekl

Až do srpna byla v roce 1968 celkem patrná svoboda sdělovacích prostředků. Přesto se mluvilo o tom, že mezi největší nepřátele socialistického Československa patří ideologické diverzní centrály v západní Evropě. Hlavně mnichovská rozhlasová stanice Rádio Svobodná Evropa. V ní se scházeli emigranti z roku 1948 a let pozdějších. Průlomově za nimi vyrazilo několik českých novinářů, aby si popovídali o jejich práci.

Autor Petr Feldstein podepisuje knihu Skoro proti všem

Rozhovor s titulkem Hovory v Anglické zahradě vyšel v časopisu Student v červenci 1968. Podstatná část debaty se dochovala ve zvukovém záznamu. Dnes ho najdeme v Národním muzeu a archivu Českého rozhlasu. „Po zveřejnění článku se postavili proti časopisu i lidé, kteří podporovali Dubčekovo vedení. Sílil tlak Sovětského svazu a navíc tento časopis jako jediný držel zcela nezávislou žurnalistiku. I na takzvané pražské jaro byl ale tento kousek příliš.

Osvěžení pro historika

Věcmi kolem časopisu se Tomáš Libánek odborně zabýval už od svých studentských let. „Poznal jsem někdejšího šéfredaktora časopisu Petra Feldsteina. K vydání knihy nás inspirovalo loňské kulaté výročí. Chtěli jsme taky připomenout členy redakce, kteří se na vydávání podíleli.“

Jak říká, setkání s přímým účastníkem je pro historickou práci něco úžasného. „Oni jako mladíci tehdy oslovovali celou republiku. Při návštěvě Svobodné Evropy se potkali s lidmi, ke kterým vzhlíželi. Po krátké době ale přišla perzekuce a ti lidé zažívali velké těžkosti. Spoustu lidí kolem Petra Feldsteina navázala StB. I jeho se neúspěšně snažili zlomit ke spolupráci. Na delší čas pak skončil jako měřič pramenů.“

Na křest knihy Skoro proti všem přišlo mnoho pamětníků, kamarádů Petra Feldsteina. Předmluvu k ní napsal profesor Petr Čornej. Podle Libánka dřív vycházel časopis Student v nákladu asi 80 000 výtisků na jedno číslo.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související