Šmakovala by vám kozí zmrzlina? Nebo radši perníkovou?

Pavel Janoš a Zbyněk Štěpánek
Pavel Janoš a Zbyněk Štěpánek
Výrobce netradičních zmrzlin z Pardubického kraje pozval do studia Jakub Malý. Z perníkové zmrzliny můžete cítit hodně perníku, výrazné koření a med. Kozí zmrzlina má různé příchutě. Ani jedna prý není „navoněná“ a chemická.

Perníková zmrzlina stojí a padá na množství perníku. To si myslí Pavel Janoš: „Je tam cítit i koření, více než 15 druhů – například zázvor nebo mateřídouška. Před zmrazením přidáváme med. Inspiraci jsem nikde nečerpal. Vycházím z rodinné cukrářské tradice.“

„Vůně“ kozího mléka je přežitek
„Většinou se dělá vanilková, jahodová, jogurtová, oříšková nebo s lesním ovocem,“ říká zase výrobce kozí zmrzliny Zbyněk Štěpánek. „Výroba je poměrně jednoduchá. Mléko se po nadojení zchladí, přidá se cukr a dá se to do zmrzlinového stroje.“

Ne každému ale kozí výrobky voní… Podle Štěpánka za tím stojí přežitky z minulosti: „Koza bývala většinou ve chlévě s prasetem. Mléko má vlastnost, že intenzivně přejímá pachy. Navíc dostávala zbytky jídla. Z čeho by to mléko mělo vonět? Když ho ale krmíte kvalitní stravou a udržujete ho v čistotě, tak mléko voní. Hlavně starší generace tedy musí překonat určitý odpor.“

Zmrzlinový den – celý pátek u nás
Český rozhlas Pardubice žije celý pátek (20.6.) Zmrzlinovým dnem. Kterou zmrzlinu máte nejraději? Můžete nám během dne poslat SMS nebo e-mail. Kontakty zmiňují moderátoři přímo ve vysílání. Navíc můžete slyšet mnoho dalších zmrzlinových zajímavostí. Oslaďte si den s námi!