Cesta přes Pamír: Češky ušly 1330 kilometrů s vlastním jídlem
Na začátku byl odvážný nápad. Co kdybychom se prošly Tadžikistánem s batohem na zádech? Michaela Hrdá a Martina Merisi, se rozhodly takovou výzvu splnit.
Jak to celé začalo? „No, Míša hledala někoho, kdo by s ní šel přes Tádžikistán. A když se mnou poprvé mluvila, jen tak jsem mávla rukou. Ale ukázalo se, že kluci nemají koule jít. Tak jsem šla já," směje se Martina.
Co znamená vyrazit na takou cestu? Stačí si koupit letenky, sbalit věci do batohu a vyrazit? „Koupili jsme letenky, ale pak to přišlo. Plánování. Protože energií z horalů asi žít nelze. Přivezly jsme 45 kilo jídla a nějak jsme to musely dostat do vesnic, ve kterých jsme plánovaly nocovat. Žádná pošta, žádné autobusy. Takže jsme osedlaly místní taxikáře. Byla to sranda, jako hledání pokladu,“ říká Michaela
Hlad je nejlepší kuchař
1330 kilometrů pěšky, to není pro slabé povahy. Mladé cestovatelky čerpaly energii z místních krás. „Bylo to krásný, poznaly jsme místní lidi, ti nám to hlavně udělali krásný. Jsou to srdeční lidé, s ničím moc nelámou hlavu a vždy se rozdělí,“ vzpomíná Martina. A co jídlo po cestě? „Když dva a půl měsíce jíte vločky, chleba a brambory, hlad je nejlepší kuchař. Nic moc extra tam k jídlu není,“ dodává Michaela.
Jestli vás pamírský trek něco naučí, pak určitě improvizovat a užít si každý dobrodružný okamžik. Michaela Hrdá a Martina Merisi si to užily a zážitků mají na rozdávání. Když se jich někdo zeptá, jaké jsou místní dobroty, přiznají: „Brambory s vejcem. Či snad rudinková marmeláda? A místní plov, to je prostě rýže s mrkví... ale nic pro gurmány.“
Láká vás cestu po Pamíru? Poslechněte si rady Michaely a Martiny. Kolik prošlapaly bot, zopakovaly by si takovou cestu znovu? Kde budou vyprávět o svých zážitcích?
Související
-
Ulánbátar před dvaceti lety a dnes? K nepoznání! Příroda ale zůstává v Mongolsku fascinující
Cestovatel David Hainall se vrátil do Mongolska po dvaceti třech letech. A zažil doslova šok. Z hlavního města Ulánbátaru se stala supermoderní metropole světového formátu.
-
Do Vietnamu s průvodcem, foťákem a zdravým žaludkem. Je tam co vidět, fotit i ochutnávat
Chcete poznat Vietnam? V tom případě si vezměte měsíc dovolené. Naprostým minimem k poznání této země je podle průvodkyně Magdy Radostové 17 dnů.
-
Trasou Marca Pola. První Čech dal Hedvábnou stezku pěšky, stopem a sám
Po téhle karavanní cestě z Číny do Evropy se přepravovalo všechno, nejvíc hedvábí, ale i koření. Putování Martina Půlpána z Pardubic po stezce mělo kolem 40 000 kilometrů.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.