Šmejdi hýbou naší společností už rok

13. březen 2014

Film Šmejdi, který dokázal změnit zaběhlé pořádky, natočila režisérka Silvie Dymáková. Nedávno si dokonce odnesl prestižní cenu Český lev za nejlepší dokument.

V počátcích tvůrci vůbec nedoufali, že snímek bude mít takové dopady. Šlo spíše o zbožné přání, aby k úpravám dosavadní podoby předváděcích akcí došlo. Během projekce Šmejdů podle slov Dymákové mnozí diváci ihned na obsah reagují a prodejcům na plátně spílají, někteří kvůli silným emocím odcházejí z promítacího sálu. Režisérka prožívá zadostiučinění z toho, že se ze slova šmejdi stala používaná obecná značka.

Původně měl film sloužit jako plánovaná osvěta do domovů důchodců a neměl ani zamířit do kin. Za vznikem v podstatě stojí příběh babičky Dymákové. Ta jí vyprávěla, že se k nim občas na předváděcích akcích prezentující nechovají úplně slušně. Protože pochází z okolí Pardubic, vznikaly první záběry právě v našem kraji.

Nezpochybnitelným a viditelným efektem Šmejdů je úbytek prezentačních akcí. Dá se tak usuzovat podle menšího množství letáků rozesílaných přímo do domovních schránek. Podnikání ve zmíněném oboru zkomplikovala nová legislativa.

autor: MAL
Spustit audio