Smetanova Litomyšl nabízí premiéru Prodané nevěsty

22. září 2010

50.ročník Mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl zahájila operní inscenace Libuše a festival nabízí operu další. Premiéru bude mít v pátek nová inscenace Prodané nevěsty v podání souboru opery Národního divadla v Praze v režii Magdaleny Švecové. Už dnes večer proběhne na zámku její veřejná generální zkouška. I o tu je ale mimořádný zájem, vstupné jsme dali jen symbolické, říká umělecký ředitel festivalu Vojtěch Stříteský.

"Na takové veřejné generálce se může ještě stále cokoliv přihodit, může se stát, že dirigent, řežisérka, scénograf zkrátka a dobře věc zastaví a budou se ještě některé věci dolaďovat. Já bude velmi držet inscenátorům palce, aby to proběhlo celé bez přerušování, ale lidé s tím musí prostě počítat, že se to stát může. Veřejná generálka se samozřejmě koná jako zítřejší a sobotní představení, to jest od devíti hodin večer, v reálném čase se musí zkoušet i kvůli světlům."

autor: BRA
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.