Smetanova Litomyšl představuje novinky. Na bezpečnost dohlédnou i nové kamery

10. červen 2017 09:30

Litomyšl se připravuje na největší událost roku, kterou je Národní festival Smetanova Litomyšl. Do města, které je pod ochrannou známku UNESCO, se sjede spousta návštěvníků. Nejen pro ně připravili organizátoři několik novinek. Některé navíc úplně nesouvisí s hudbou, ale i s jídlem, odpočinkem v parku i neukazněnými řidiči.

První novinkou jsou Festivalové zahrady, kdy po tři festivalové víkendy i sváteční dny v závěru festivalu Smetanova Litomyšl, tzn. 5. a 6. července, čeká na návštěvníky v Klášterních zahradách doprovodný program. Bude tam znít hudba nejrůznějších žánrů, představí se klasika, jazz, folk, ale i populární hudba pro náctileté, pro nejmenší děti pak bude nachystané divadlo, nejrůznější dopolední pohádky a herní programy. Pro dospělé pak budou připravené debaty se zajímavými osobnostmi.

Nachystaná bude i taková menší vychytávka, v parku budou k dispozici lehátka a sedací pytle. Návštěvníci si mohou dokonce objednat piknikový koš, který si nechají naplnit podle svého přání, pak si ho pouze vyzvednou.

Město Litomyšl plánuje na léto i další kulturní program, který bude pokračovat hned po skončení festivalu.

Doprovodný program Národního festivalu Smetanova Litomyšl probíhá i v Klášterních zahradách v Litomyšli

Návštěvníci i místní se můžou těšit na Toulovcovy pátky. Jde o tradiční akci, kdy se každý pátek o prázdninách na Toulovcově náměstí nejprve odehraje pohádka pro děti a hned poté následuje hudební koncert. V souvislosti s programem pro děti je naplánována i další novinka, jde o nově zrekonstruované nábřeží, kde najdete i naprosto originální hřiště s velmi zajímavými hracími prvky.

Litomyšl trápí ještě jeden problém, provoz ve městě

Město dlouho řešilo situaci s neukázněnými řidiči, kteří jezdili nepřiměřeně rychle na silnici I/35. Radnice ale osadila na začátku dubna tři úseky měřícími radary a jen za dva měsíce vybrala na pokutách 1,4 milionu korun.

Situace se ale podstatně zklidnila. V současné době se policie zabývá jiným problémem, řeší totiž řidiče, kteří jezdí na červenou na světelné křižovatce v centru, někdy tam jde vyloženě o život. I proto se město rozhodlo osadit toto místo dalšími bezpečnostními kamerami. Ty nainstalují technici na křižovatce už v tomto roce.

autor: KUB
Spustit audio