Snadno a rychle. Pohostěte návštěvu husími játry na bílém víně

Teplých předkrmů, které jsou rychlé na přípravu a bohaté na chuť, není nikdy dost. Šéfkuchař a majitel Ábelova mlýna v Dolánkách Josef Šámal proto předvedl, jak vyzrát na husí játra na sladkém bílém víně. Místo husích jater lze navíc použít kuřecí nebo vepřové, zkrátka ideální recept, když k vám dorazí milá návštěva.

Husí játra na bílém víně

100 g husích jater (použít můžeme i kachní nebo kuřecí)
¼ malé cibule
plátkové mandle na posypání
4 cl sladkého bílého vína (například portské)
1 dcl smetany ke šlahání (33% tuku)
olej na restování

Postup:

Cibuli nakrájíme na plátky a na rozpálené pánvi s olejem ji orestujeme do zlatova. Nesmí nám zčernat, aby omáčka nebyla hořká. Přidáme játra a restujeme, dokud nejsou opečená. Poté přisypeme nastrouhané mandle. Opět dáváme kvůli zhořknutí pozor, aby nezčernaly. Přilijeme víno, které necháme zredukovat. Pokud nemáme sladké víno, přisladíme cukrem. Přilejeme smetanu a necháme dvě až tři minuty povařit.

Přilijeme víno, které necháme zredukovat. Pokud nemáme sladké víno, přisladíme cukrem

Na závěr dochutíme dle potřeby solí a pepřem. Podáváme s trochou rukolového salátu a opečenou bagetkou.

Josef Šámal

V gastronomii se pohybuje už řadu let. Dlouho dělal pro časopisy food stylistu, dnes pokrmy aranžuje sám ve své restauraci Abélův mlýn v Dolánkách u Turnova. Mlýn tam fungoval až do začátku druhé světové války. Dnes hosté sedí v bývalé světnici a Josef vaří v komoře, která je zařízená, jak se sluší a patří. V restauraci pracuje celý rodina. Vaří zde poctivou českou kuchyni inspirovanou evropskými trendy, přičemž hostům vedle kvalitního jídla poskytují také přívětivé prostředí a milou obsluhu.