Sobotní Noční linka: Nejoblíbenější školní předmět

12. únor 2022

Který vyučovací předmět vás na základní, nebo střední škole nejvíce bavil a proč? A zvládali jste jej na výbornou? A stala se láska k tomuto předmětu určující také pro výběr vašeho povolání? Věnujete se tomu oboru, oblasti, nějakým způsobem i v dospělosti?

Český jazyk, matematika, hudební a tělesná výchova – školních předmětů je celá řada a v průběhu posledních let se zásadně nezměnily. Studium základní školy poskytuje například přírodovědné vzdělání, které zajišťují v učebním plánu na 1. stupni předměty prvouka a přírodověda. Na 2. stupni to jsou předměty přírodopis, fyzika a chemie, nebo předmět rodinná výchova, která směřuje k tomu, aby se žáci orientovali v základních otázkách zdravého životního stylu, rodinného života i v širších problémech mezilidských vztahů.

A které předměty patří k těm nejoblíbenějším? Dlouhodobě je to tělesná výchova i populární angličtina. Nárůst oblíbenosti ale zaznamenává také matematika a informatika, s tím jak roste mezi dětmi obloiba a dostupnost využívání informačních technologií. A samozřejmě - velký vliv na vývoj a formování dětí a kladný vztah k určitému vyučovacímu předmětu mají dobří učitelé.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.