Sochu rudoarmějce chce vedení Pardubic odstranit

23. prosinec 2010

Plánovaná rekonstrukce pardubických Tyršových sadů počítá v rámci obnovy i s odstraněním pomníku padlých na Sukově třídě. Architekti ho chtějí přestěhovat na jiné místo, aby bylo lépe vidět z náměstí na zámek a aby mohli vybudovat velkorysý vstup do nového parku. Podle bývalého ředitele Východočeského muzea a historika Františka Šebka tam památník ale patří a jeho odstranění postrádá logiku.

„Patří to tam a historicky to nelze jakkoliv zpochybňovat. A ten technický argument, že to cloní zámku, tak ten je skutečně směšný. Možná, že by stálo za to si zkusit udělat virtuální animaci toho prostoru bez zeleně, což by byla další katastrofa zámku a kdyby tam zůstal jen ten holý pomník a ten zámek, jak to bude bránit. Možná, že se stejnou logikou bychom dospěli k závěru, že stejnou zábranou je třeba roh toho zděného plotu u děkanství a nebo ještě třeba hruška na zahradě pana Doubravy. To je asi možná stejná argumentační váha.“

Městská architektka Petra Nacu chce o pomníku vedle Tyršových sadů ještě diskutovat. Jak potvrdila Českému rozhlasu Pardubice, odstranění pomníku padlých je zatím pouhým návrhem.

Chcete zasílat novinky každý pracovní den na Váš email?
Zaregistrujte zdarma svoji emailovou adresu:
http://www.rozhlas.cz/pardubice/zpravodajstviemailem

autor: KUB
Spustit audio