Soukromé muzeum v Přelouči představuje stovky výrobků tamní zaniklé Tesly

24. červenec 2014

Soukromé muzeum v Přelouči nabízí unikátní sbírku výrobků, které se vyráběly v tamní dnes už zaniklé Tesle. Sběratelům se podařilo shromáždit více než tři stovky rádií, magnetofonů a dalších elektrospotřebičů.

„To je vlastně první rádio, které bylo vyvinuté v Tesle Přelouč,“ ukazuje provozovatel muzea Petr Schejbal jeden z přístrojů ve sbírce.

Technický kousek v jeho rukách je starý více než půl století, pochází z roku 1958. „Z prvního měsíce výroby,“ podotýká sběratel.

V muzeu se návštěvník projde kolem elektronkových rádií, tranzistorů, magnetofonů i věží. „Je tady kompletní sortiment výrobků Tesly,“ říká Petr Schejbal.

Nejmenší kusy se vejdou do kapsy, lidé si však mohou prohlédnout i luxusní hudební skříně. Jejich hodnota v šedesátých letech dosahovala přibližně poloviny pořizovací ceny osobního automobilu.

Dnes už Tesla Přelouč neexistuje, někdejší obří podnik oficiálně zanikl v roce 2003. „Přišlo mi líto, že to dopadlo tak, jak to dopadlo. Byla to největší firma v regionu,“ poznamenal sběratel.

Kdo z regionu nebyl v podniku přímo zaměstnaný, měl podle Schejbala doma aspoň nějaký výrobek. Tito lidé prý také zpravidla do muzea zavítají. „Chodí, dívají se a je to příjemné,“ dodává Petr Schejbal.

Soukromé muzeum se nachází přímo v jeho krámku a lidé tam mohou zajít kdykoli během pracovní doby. Vstupné se neplatí.

Přelouč. Soukromé muzeum, které ve svém krámku provozuje sběratel Petr Schejbal, mapuje kompletní sortiment pardubické a přeloučské Tesly
autoři: kov , kop
Spustit audio