Soutěžení nemám rád, říká herec a divadelní režisér Miroslav Hanuš

21. říjen 2019

Miroslav Hanuš je známý herec a divadelní režisér. Nyní ho ale můžeme na televizních obrazovkách vídat v roli tanečníka v pořadu StarDance. Lubošovi Xaveru Veselému prozradil, jaké je tančit s profesionálkou i co ho pojí s americkým spisovatelem Robertem Fulghumem.

O své účasti v letošní řadě StarDance hovoří Miroslav Hanuš jako o neskutečné dřině. Jeho partnerkou je tanečnice Adriana Mašková, která získala již pětkrát titul mistryně republiky, a to v latinskoame­rických tancích i v kombinaci deseti tanců. „Trénuje se nepřetržitě každý den tři až čtyři hodiny. Snědl jsem proto všechny podpůrné přípravky na kolena, co měl doma tchán, a manželka mi nakoupila regenerační masti na kolena s hadím jedem,“ popisuje trénink Miroslav Hanuš. „Adriana má se mnou neskutečnou trpělivost. Někdy je ale zoufalá, protože neví, jak mi má kroky vysvětlit. Stále si ale vykáme. Potykáme si v přímém přenosu, když vyhrajeme,“ pokračuje herec, jehož v účinkování v pořadu StarDance podporují i jeho tři dcery, které se podle jeho slov chtějí především pobavit na jeho účet.

Manželka Miroslava Hanuše je divadelní choreografka, společenské tance ale neovládá. Doprovází ho však na každý díl StarDance. „Pořídila si na to čtvery šaty, takže musím vydržet minimálně do čtvrtého kola soutěže,“ říká s úsměvem Miroslav Hanuš. „Nejsem úplné dřevo, manželka mě musí pochválit,“ tvrdí. Soutěžení nemá Miroslav Hanuš rád, a to v žádném oboru. Do taneční soutěže si, dle svých slov, šel prostě zatancovat a připomenout si lekce z tanečních, které absolvoval pod vedením mistrů Dušana Konečného a Doris Papouškové.

V roli starosty Hložánka

Na televizních obrazovkách můžeme Miroslava Hanuše vidět také v seriálu Ulice, kde ztvárnil postavu starosty Hložánka. „S natáčením se začíná v šest hodin ráno, takže vstávám už po páté. Moje první kroky vedou do maskérny, kde mi narovnávají kudrnaté vlasy a češou mi je na patku,“ popisuje natáčení Miroslav Hanuš. Seriál natáčí dva štáby najednou ve dvanácti hodinových směnách šest dní v týdnu.

Režisér Miroslav Hanuš

Miroslav Hanuš je především divadelní režisér. Podle svých slov by ale dokázal natočit i televizní seriál, kdyby bylo nejhůř. „Jeviště je mi blízké, znám ho jak z pozice kulisáka, tak i herce,“ vysvětluje Miroslav Hanuš. Na hry, které režíroval, chodí dívat na takzvané dozory. „Hru připomínkuji. Čím více je totiž repríz, tím spíš je potřeba dozorovat. Hra má tendenci se rozpadnout, takzvaně se ohraje. Horší je to s komediemi, u dramatu se to většinou nestává,“ vysvětluje Hanuš.

Mezi hrami, které Miroslav Hanuš dramatizoval, je například i Drž mě pevně slavného spisovatele Roberta Fulghuma. Jak probíhala spolupráce s uznávaným umělcem, se dozvíte v záznamu celého pořadu.

Spustit audio