Speciální vrtačka u Chvaletic testuje množství manganu před možnou těžbou

13. srpen 2018 08:15

Do Chvaletic na Pardubicku se po čase vrátili těžaři i se svojí speciální vrtnou soupravou. Se souhlasem ministerstva životního prostředí pokračují v geologickém průzkumu tamních odkališť.

Vysoké haldy, vzniklé historickou těžbou pyritu, ukrývají v sobě do teď nevyužité nerostné bohatství - je to mangan, po kterém je ve světě poptávka v ocelárnách i v elektroprůmyslu.

Vrtací souprava má pásový podvozek, je to menší stroj a obsluhují ho specialisté z Holandska. V okamžiku našeho natáčení probíhá vrtání a vlastní vzorkování. Technici se provrtali do hloubky 25 metrů, jsou tak téměř na dně odkaliště hlubokého 28 metrů, popsal ředitel společnosti Mangan Chvaletice Jan Votava.

Chvaletické bahno skrývá bohatství. Z odkaliště chtějí těžaři dostat milion tun manganu

Těžba na odkalištích u chvaletické elektrárny by měla probíhat 25 až 30 let

Do Chvaletic na Pardubicku by se po čtyřiceti letech mohli vrátit těžaři, zajímají se o mangan, kov potřebný například k výrobě baterií do mobilních telefonů. Na průzkum ložisek už získali licenci a samotnou těžbu plánují na celých 25 až 30 let.

„Následně ten vzorek, který se vytáhne z toho odkaliště, musí být rozčleněn, připraven a zabalen takovým způsobem, aby nedošlo k jeho kontaminaci, a je připraven na expedici do jednotlivých laboratoří v Evropě a USA, resp. v Kanadě,“ dodává Votava.

Vzorky z vrtu odebírá přímo na místě tým geologů, pracují pod stanovým přístřeškem a pod nohama mají miliony tun uměle navršené a těžkými kovy kontaminované zeminy. Průzkum má upřesnit, kolik je v kalech vytěžitelného manganu. Zatím těžaři dospěli k číslu přes jeden milion tun.

„Celá ta tři odkaliště dohromady, která se rozkládají na 1 km2, obsahují kolem 25 milionů tun materiálu,“ řekl Jan Votava.

U Chvaletic se pohybuje speciální vrtací souprava. Dostane se až na dno odkaliště v hloubce 28 m

Povolení k těžbě firma zdaleka nemá, přesto se už teď kromě manganu zajímá o pozemky odkališť a předběžně jedná s jejich vlastníky o možném odkupu.

Třeba město Chvaletice zatím jasné ano neřeklo, potvrdila nezávislá Starostka Blanka Zaklová: „Ještě zůstává pro zastupitele spousta nezodpovězených otázek, co se týká projektu. Nabízeli jsme i pronájem, protože z toho se dá eventuálně tak nějak vycouvat, když by nedopadla EIA, ale necháváme to už na příští zastupitelstvo.“

Některé obce v okolí se obávají, že by případná budoucí těžba mohla mít negativní vliv na životní prostředí. Těžaři zas mluví o opačném efektu a místním slibují, že z odkališť zmizí staré ekologické zátěže včetně kontaminovaných vod.

Mapa: Pro víc informací klikněte do mapy.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio