Splnil si dětský sen, je náčelníkem horské služby

31. březen 2014

Rád jsem zachraňoval a rád zachraňuji dál, tvrdí nový náčelník Horské služby Orlické hory Josef Hepnar. Svou funkci rozhodně nebere jako zadostiučinění.

„V Orlických horách jsem doteď pracoval, takže jsem zabydlený,“ říká muž, který po dlouhých devatenácti letech vystřídal ve funkci Josefa Šifru. „Pan Šifra to byl prostě pan náčelník a doufám, že jeho kvalit za nějakou dobu dosáhnu.“ Hepnar je náčelníkem zhruba dva měsíce. I když služby fungují právě teď dobře, musí se neustále zkvalitňovat a vylepšovat. Základní práce zůstávají stejné, ale mění se používaná technika.

Ani po mírně zimě nemohou pracovníci Horské služby konstatovat, že by měli méně práce než obvykle. Sice bylo méně sněhu, ale přesto se lyžovalo ve všech střediscích ještě minulý týden. Úrazů se tedy objevilo i tentokrát dost, ačkoliv drobný úbytek přeci jen nastal. Také v létě Horská služba ošetřuje zranění, funguje celoročně. „Úrazy si nevybírají,“ konstatuje Hepnar.

Svou záchranářskou práci chtěl současný náčelník dělat už jako dítě. Splnil si tedy dávný sen. V Horské službě Orlické hory působí více než dvacet let. „Mě baví ta záchranařina jako taková, práce v terénu. To, že dělám náčelníka, beru jako nadstavbu. Člověk se musí stále vzdělávat a nesmí si nechat ujet vlak. Té administrativní činnosti přibylo až moc – na můj vkus až zbytečně. Musel jsem trochu přehodnotit svůj styl života, ale dá se to zvládnout,“ dodává host Jakuba Malého s úsměvem.

Horská služba Jizerské hory slaví v těchto dnech 60 let. V rámci dne otevřených dveří ukazovali její členové na Ještědu svou práci

Rizika pro lidi paradoxně představují lépe upravené sjezdovky, kvalitnější vybavení na sjezdové lyžování – rychlost nese riziko častějších a vážnějších úrazů. „Jsem pro povinné používaní přilby při lyžování. Helmu používám pořád a myslím si, že to není od věci. K některým situacím by vůbec nemuselo docházet,“ uvedl Hepnar.

Působnost Horské služby Orlické hory sahá od Olešnice po Čenkovice a Výprachtice. Hepnar jezdí také do vzdálenějších míst s pátracím psem. V minulých dnech zamířil například do Svobody nad Úpou, aby pátral po pohřešované ženě.

V rámci Horské služby Orlické hory došlo změnou ve vedení k organizačním přesunům. Na činnosti se momentálně podílí sedm pracovníků.

autor: MAL
Spustit audio