Stále neobjevené Skotsko. S Petrem Voldánem za Robinsonem, husitou, Nessie, whisky i šperky z vřesu

Poslední lednové vydání pořadu Na cestách s Petrem Voldánem zahajuje novinku - každé poslední pondělí v měsíci bude v několika ohledech jiné. Především půjde o veřejnou nahrávku pořadu. Ve spolupráci s Muzeem východních Čech v Hradci Králové a kavárnou v tomto unikátním prostoru budu připravovat cestopisné vyprávění nejen pro vás posluchače, ale také pro účastníky nahrávky. 

A po světě budete na rozhlasových vlnách i v kavárně putovat jen se mnou a předměty z mého cestovního kufříku. Pro začátek jsme připravili cestu do Skotska a zájem o ní překonal naše očekávání. Kavárna byla plná a pohodovou atmosféru s reakcemi návštěvníků veřejné nahrávky i jejich dotazy určitě zaznamenáte i z vysílání.

Robinson a husita

Nápověda z kufříku v podobě knih příběhů Robinsona Cruso a také připomínky lidí, kteří šířili v Evropě myšlenky hnutí ve znamení kalicha mi pomohla navodit dvě velice zajímavá témata, která jsou se Skotskem spojená. Možná pro někoho poněkud překvapivě, ale i to souvisí s titulkem tohoto vydání pořadu Na cestách - stále neobjevené Skotsko.

Čtěte také

Předlohou pro dobrodružství legendárního Robinsona Cruso byly totiž prý pro autora životní osudy námořníka Alexandera Selkirka, který pocházel ze skotské vesnice Lower Largo. A řeknu vám, že stát před domem, ve kterém se narodil syn ševce, rozpustilý kluk a problémový námořník Selkirk - alias Robinson, to byl pro mne před lety úžasný zážitek.

Tak jako vám se zvláštním pocitem přiblížím smutný konec Pavla z Kravař. Husity, který se pravděpodobně roku 1433 vydal do Skotska šířit myšlenky Jana Husa, aby tam byl za údajné "kacířství a pokusy rozvrátit království Skotské" dne 23. července 1433 upálen. Stalo se tak v golfem a univerzitou proslaveném St. Andrews na severu Skotska. I to je téma pořadu, o kterém vám povím.

Šperky z vřesu i palírna whisky

Jestli je něco, co si asi spojí hodně lidí u nás se Skotskem, tak je to whisky. Nápoj, který si stačí kdekoli na světě objednat jedním slovem - požádáte prostě o jednu "Skotskou". Na vlnách Českého rozhlasu vám představím nejmenší palírnu whisky nejen ve Skotsku, ale údajně i na světě.

Čtěte také

I účastníky veřejné nahrávky v kavárně Muzea východních Čech v Hradci Králové zaujala také malá lahvička z palírny, tak jako podrobnosti o tom, jak se rodí skotská "živá voda" či "víno chudých".

A jen pár kilometrů od palírny Edradour je městečko Pitlochry s další pozoruhodnou zajímavostí. Navíc poměrně neznámou - poodhalím vám totiž zákulisí výroby ve firmičce, kde vznikají šperky z vřesu. Ano, ze suroviny, která roste snad na všech stráních Skotska.

Jak takový ordinální šperk - a každý kus je doslova originál, dva stejné prostě díky unikátní kresbě stonků vřesu nenajdete - pod rukama lidí ze skotské vysočiny vzniká, i to vám řeknu v pořadu Na cestách.

Lochneska a královská jachta

Vedle whisky si asi se Skotskem vybavíte ještě dudy, kilt a zřejmě tajemnou příšeru z jezera Loch Ness. I to jsou témata pořadu a povídali jsme si o nich při veřejné nahrávce.

Navíc přidám i detaily o královské jachtě Britannia, kterou asi nejvíc proslavila panovnice Alžběta II. Loď ve výslužbě kotví ve Skotsku a podíváme se společně na její palubu. Tak jako budeme pátrat po bájné Nessie, a řekněme si něco o skotských "sukních" - tedy správně kiltu, oděvu skotských mužů.

To všechno na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice v pořadu Na cestách, který si můžete naladit v pondělí 30. ledna 2023 po 18. hodině nebo si záznam veřejné nahrávky v kavárně Muzea východních Čech v Hradci Králové můžete najít v rozhlasovém archivu.

Těší se na Vás Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související