Staletý mlýn v Luži zničil oheň. Sbírka dává majiteli naději na návrat

29. listopad 2022 20:10

Ohořelé trámy, popraskané zdi, povalené květináče, okapy ze střechy, která už neexistuje. Bývalý mlýn kousek od Voletického rybníka připomíná obrázek zkázy. Hořelo tady v polovině října. Potomek mlynářského rodu, penzista Josef Mára, přišel během pár hodin o všechno. Pomoci mu má sbírka.

První zmínky o mlýnu pocházejí někdy ze sedmnáctého století. Teď z budovy zůstaly v podstatě obvodové zdi naplněné ohořelými troskami. „Je to hrůza, když tady člověk celý život žil, budoval to, a teď je z toho hromada suti,“ hledá jen těžko slova Josef Mára.

V neděli 16. října se rozloučil s rodinou, která ho přijela navštívit. I v důchodu se věnuje projektantské práci, a tak ještě usedl k počítači. Rychlost, jakou se požár šířil, ho šokovala.

Penzista Josef Mára přišel během pár hodin o všechno

„Uslyšel jsem rány a vyběhl na chodbu. Všude šedivý kouř, černý kouř. Máme psa, berňačku, jeden a půl roku, báječnou. Strachy se na mě přitiskla. Proběhli jsme ohněm na dvůr. Tam se otočím a po celé délce, všechno v plamenech,“ vzpomíná na okamžiky, které mu změnily život.

Pomoc lidí dává novou šanci

Hasiči určili jako příčinu technickou závadu na komíně. Škodu odhadli na šest milionů korun. Z mlýna zbyly ruiny, které bude nutné ještě částečně zbourat a zajistit. Město poskytlo panu Márovi náhradní ubytování. A jeho sousedé začali hledat cestu, jak mu pomoct.

„Bylo to okamžité, ta reakce přišla hned druhý den. Začaly chodit dotazy, jestli bychom něco mohli udělat,“ říká Pavel Karal ze spolku Rozběháme Luži. Ten se věnuje pořádání různých benefičních a charitattvních akcí. Tentokrát spojil síly s dárcovským portálem Znesnáze21. Spolu spustili sbírku. Jejím cílem není zázrak. Oprava mlýna nejspíš nebude vůbec možná.

Peníze ale mají umožnit vrátit se majiteli tam, kde vyrostl. „Chceme vybrat peníze na mobilheim, který by se tady umístil na zahradě. Pro pana Máru je to domov, nejenom ty stěny, ale to místo celkově. Mohl by tady trávit dál svůj důchod,“ popisuje účel sbírky Pavel Karal.

Sbírka potrvá ještě přibližně dva měsíce.

Spustit audio

Související