Po jezdecké škole v Rohovládově Bělé zbyly jen základy. Policie hledá žháře, místní pomáhají

26. květen 2022 08:12

V Rohovládově Bělé na Pardubicku se lidé skládají na obnovu koňských stájí. Majitelce jezdeckého centra Markétě Ševčíkové tak chtějí pomoct začít prakticky od nuly. Přesně před týdnem jí někdo stáje úmyslně zapálil. Popelem lehly čtyři budovy včetně seníku a karavanu, koně ale naštěstí přežili bez újmy. Případ teď vyšetřuje policie.

„Tady ten areál to bylo moje třetí dítě. Díky lidem v okolí věřím, že to dám do kupy a jak se říká, vstanu z mrtvých,“ doufá majitelka. S požárem prý tady bojovalo několik hasičských jednotek, oheň pohltil dřevěné stáje během chvíle a zbyly po nich jen betonové základy.

Koně byli v té době naštěstí venku, na pastvě a momentálně jsou podle majitelky přesunutí do provizorních přístřešků. „Teď je to dobré, přes noc nemrzne, ale na zimu to zázemí mít musí.“

Požár založený úmyslně

Podle Ševčíkové identifikoval ohniska požáru policejní pes. S odklízením ohořelých trosek pak pomáhali majitelce místní dobrovolníci, přátelé a sousedi. Nezávislý starosta Rohovládovy Bělé Václav Fišer dodává, že lidé teď můžou pomoct i finančně a posílat příspěvky na zřízený transparentní učet zveřejněný na webových stránkách obce.

Majitelka jezdeckého centra Markéta Ševčíková

Případ teď vyšetřují kriminalisté, podle policejní mluvčí Evy Maturové způsobil požár škodu za 1,3 milionu korun. „Prověřování je pro případ trestného činu poškození cizí věci, kde pachateli hrozí až 3leté vězení.“

Majitelka požárem zničené jezdecké školy je za pomoc místních vděčná a doufá, že do zimy stihnou postavit stáje nové. Komplikací by ale podle ní mohly být rostoucí ceny stavebnin.        

„Nebudeme budovat dál a rozšiřovat, ale budeme budovat to, co je za potřebí,“ dodává Markéta Ševčíková, která až do odvolání zrušila jezdecký výcvik i plánované akce pro děti a pořádat letos nebude ani letní příměstské tábory.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související