Starokladrubáci se chystají do Ameriky. V září je čeká koňská olympiáda

7. srpen 2018 10:09

Koně z hřebčína v Kladrubech nad Labem se chystají na koňskou olympiádu do Spojených států amerických. Světové jezdecké hry se tentokrát odehrají v Mill Spring v Severní Karolíně.

I když to bude až v září, vysílá Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem kompletní vybavení pro čtyřspřeží už teď. Námořní kontejner s drezurním a maratonovým kočárem totiž popluje lodí skoro celý měsíc.

Podle ředitele hřebčína Jiřího Machka jde o zcela výjimečnou událost. „Je to malá koňská olympiáda, dá se říct, že vedle Olympijských her jsou to nejvýznamnější jezdecké závody na světě. Vzhledem k tomu, že se účastníme soutěží čtyřspřeží a tato disciplína není na programu Olympijských her, tak je to pro nás úplně nejvýznamnější jezdecká akce.“

Kladrubské čtyřspřeží se ve Spojených státech představí úplně poprvé. Všechny jezdecké disciplíny mají sice každý rok svá mistrovství světa jednotlivě, při těch světových se ale konají na jednom místě.

Kočáry už jsou na cestě do Ameriky

Česká jezdecká reprezentace vysílá koně do čtyř disciplín - a to skoky, para drezura, voltiž a spřežení. A právě v disciplině spřežení nás bude reprezentovat Jiří Nesvačil z kladrubského hřebčína, do soutěže vybral pět koní.

V pondělí přímo v Kladrubech naložili dva kočáry, pak s nimi kamion zamířil do překladiště v Uhříněvsi, tam byl náklad přeložený na vlak a ten poputuje do německého přístavu Bremerhaven. V přístavu kontejner naloží na loď a ta se vydá na třítýdenní plavbu až do amerického přístavu v Jižní Karolíny.

Kočáry lodí, koně letadlem

„Cesta z Brém má asi 7000 kilometrů a poplave to tři týdny,“ vysvětluje Martin Bacílek z přepravní společnosti. Odtud už to bude jen kousek do Mill Spring, kde se olympiáda koná.

Koně se do Ameriky dostanou letecky, cesta lodí by pro ně byla příliš dlouhá. Výhoda těchto koní je, že jsou na cestování zvyklí, navíc starokladrubský kůň je klidné plemeno, takže i to hraje podstatnou roli.

Skoro třetina všech starokladrubáků světa žije v Pardubickém kraji

Starokladrubští bělouši na pastvině

Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem patří k nejstarším na světě. Lidé se tam o koně starají více než půl tisíciletí. Hřebčín a starokladrubáci jsou národní kulturní památkou a teď míří také do UNESCO.

Přesto pohodlí pro koně je prvořadou věcí a cestu zaměstnanci hřebčína organizují na několik etap. Proto pojedou nejprve do Belgie, kde budou koně dva dny nocovat, a pak teprve absolvují samotný let. Ve státech se samozřejmě musí ještě aklimatizovat, aby podali co nejlepší výkon.  

Koňská olympiáda začíná 10. září v Mill Spring v Severní Karolíně v USA.  O mistrovský titul se jezdec utká s další dvacítkou nejlepších jezdců z celého světa.

Spustit audio