Starosta a dobrovolný hasič z Vysočiny bojuje ve sněmovně za venkov

8. prosinec 2021

Tomáše Dubského voliči vykroužkovali až do poslanecké lavice. Na samotné čelo kandidátky Pirátů a Starostů se kandidát hnutí STAN vyšvihnul z pátého místa.

„Překvapený jsem byl. Snažil jsem se do toho dát svoji vizi, svoje představy. Jako starostové jsme víc na očích. Díky momentální náladě ve společnosti nás voliči na kandidátkách upřednostnili. Zvolení vnímám jako velký závazek. Protože zastupuju obce ve Sdružení místních samospráv, tak už nějaké zkušenosti mám a zhruba vím, do čeho jdu,“ myslí si starosta Vysočiny na Chrudimsku.

Zkusí kloubit

Vysočina je obec v přírodě Železných hor a Žďárských vrchů. Skládá se z místních částí Možděnice, Dřevíkov, Svobodné Hamry, Rváčov a místní osady Petrkov. Patří k ní i skanzen Veselý Kopec. „To všechno se od roku 1960 jmenuje Vysočina. Dřív jsme ve spolupráci s Pardubickým krajem udělali projekt Přijeďte se k nám procházet. Máme tam naučné trasy. Můžou přijet rodiny s dětmi.“

Poslanec Dubský zůstává starostou. Jenom už funkci vykonává jako neuvolněný. „Řešíme to určitým delegováním povinností na mé kolegy na obecním úřadu včetně místostarosty. Za necelý rok jsou komunální volby. Uvidíme, jak to bude zvládnutelné. Jako svou výhodu vidím, že máte zkušenosti přímo z území. Neztrácíte kontakt s regionem, ve kterém žijete. Zároveň budu moci jednat s lidmi, se kterými jsem se doteď nepotkával.“

Dubského tématy jsou venkov, zemědělství a životní prostředí. I proto se ve sněmovně stal místopředsedou zemědělského výboru, kam přímo rozvoj venkova spadá.

Kdy bude vláda?

Na nový kabinet čeká Česko už dva měsíce. Kandidáti na ministry druhým týdnem chodí na pohovory k prezidentu Miloši Zemanovi. Ani pravděpodobný vládní poslanec si netroufá odhadnout, kdy vláda opravdu nastoupí. „Byl bych velice rád, kdyby se tak stalo příští týden, jak bylo původně deklarováno. Je mi z toho trochu smutno. Máme sněmovnu, kde je jasná většina, ale bohužel vláda pořád není funkční,“ lituje Tomáš Dubský.

 

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související