Kolovratník pálí z opozice: Fiala nebude dobrý premiér, sliby koalice doběhnou

22. listopad 2021

Hnutí ANO dokončuje vládní angažmá a brzy si podle všeho bude zvykat na novou roli. Změna čeká taky dlouholetého poslance za Pardubický kraj Martina Kolovratníka.

„Vůbec bych se neoznačil za matadora. Když se domlouvalo ustavení sněmovny, svěřili to kolegové do rukou mně jako předsedovi volební komise, tedy organizačního orgánu. Nakonec to vůbec nebylo jednoduché. Přišly legislativní, ústavní otázky kolem nominace ministra Havlíčka do vedení. Tohle se řešilo vůbec poprvé. Pokaždé je něco nového,“ říká.

Pravidelné střídání u vesla

Staronový poslanec se do opozice prý těší. „Kdo politiku myslí vážně a dlouhodobě, musí počítat s určitým cyklem. Chvíli je u kormidla, chvíli v opozici. Jsem přesvědčený, že třeba silnice a obchvaty nejsou ani pravicové, ani levicové. Když jsem prosazoval liniový zákon o urychlení výstavby, pomohli mi s ním i kolegové z tehdejší opozice. Zase teď, když přijdeme s dobrým nápadem, kolegové v koalici ho podpoří, pokud to bude mít hlavu a patu.“

Prezident Miloš Zeman by měl koncem týdne jmenovat Petra Fialu z ODS a koalice Spolu premiérem. „Mám s ním solidní, korektní vztah. Je to slušný člověk. Ale můj politický názor je, že koalice toho před volbami hrozně moc naslibovaly. Děsím se třeba rozpočtového provizoria, což může být docela velký problém. Kolegy ty sliby doběhnou. Myslím si, že Petr Fiala dobrý premiér nebude a že budou mít velké problémy,“ soudí Kolovratník.

V úterý začíná druhá schůze nové sněmovny. Volit má svého šestého místopředsedu. „Dál v tuto chvíli věříme Radku Vondráčkovi a chceme to zkusit. Kol může být víc. Je to zkušený právník, sněmovnu vedl velmi důstojně.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.