Starý most štípou bagry, Helvíkovice budou mít na podzim nový

27. březen 2018 10:30

Řidiči se v okolí Žamberka musí připravit na komplikace. Na hlavní silnici I/11 v Helvíkovicích totiž začala oprava přemostění Divoké Orlice. Místo je průjezdné kyvadlově a mohou se nárazově tvořit kolony.

Starý most byl už ve špatném technickém stavu a navíc byl úzký. Místní řidiči vědí, že potkat na mostě protijedoucí kamion nebylo příliš příjemné. Tímto úsekem navíc podle posledního sčítání dopravy projede skoro 8000 aut denně.

Z původního mostu nezůstane vůbec nic, říká mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl: „Most je v natolik špatném technickém stavu, a to se týká jak vozovky, tak i spodní stavby, že je nutného zcela zdemolovat a na jeho místě postavit nový.“ Těžká technika železobetonovou konstrukci postupně rozbíjí. Práce začaly před několika dny.

Silničáři budou most Pavla Wonky v Pardubicích opravovat za provozu

Policejní člun u mostu Pavla Wonky v Pardubicích

Wonkův most v Pardubicích čeká oprava, silničáři ale během opravy autům vjezd na most nezakážou. Na podzim našel pracovník při kontrole poměrně velkou závadu, od té doby odborníci zjišťovali, jestli bude potřeba úsek zavřít nebo problém půjde vyřešit třeba jen při částečném omezení průjezdu. Teď už je skoro jisté, že oprava provoz zásadně neohrozí.

Vedle současného mostu - tedy toho bouraného - je postavený most provizorní. Je to železná konstrukce, která je tam jen dočasně a průjezdná je jen jednosměrně. Doprava je na tento most pouštěná kyvadlově, provoz řídí 24 hodin denně semafory. Interval zelené je rozdělený na tři fáze a pouští dopravu ze tří směrů. Dva jsou na hlavní silnici, třetí semafor je na vedlejší silnici ze směru od Kameničné a Pěčína.

Oprava potrvá několik měsíců. Hotová by podle Jana Rýdla měla být na podzim: „Počítáme s tím, že stavba nového mostu by měla být dokončená nejpozději v listopadu tohoto roku.“ Do té doby musí s určitými omezeními počítat i chodci. Vedle provizorního mostu je sice postavená i lávka pro pěší, kvůli bezpečnosti jsou ale jinak vedené přístupové cesty.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio