Stav beztíže pod hladinou si může vyzkoušet vozíčkář i nevidomý

5. červen 2018

Potápění vám otevře nový obzor. Svět pod vodou je tichý a o dost klidnější, než ten nad hladinou. K dorozumívání stačí jen pár gest a signálů.

Potápět se dá v každém věku a teď nově do školy potápění v Pardubicích přijímají i zájemce s handicapem. „Tenhle nápad přišel po setkání s kolegy z Brna, kde to funguje už řadu let. Obrátit se na nás můžou nevidomí, hluchoněmí i vozíčkáři. Jen bych rád připomněl, že tito lidé neprocházejí žádnými kurzy ani zkouškami, jde pouze o potápění se s doprovodem,“ přiznává instruktor školy MYDIVE Pavel Minařík. Při ponoru se vznášejí a relaxují. Přístrojovou výbavu mají stejnou, jako zdraví lidé.

Než se přihlásíte do kurzu hloubkového potápění, musíte projít lékařskou prohlídkou. Stačí navštívit obvodního lékaře, nebo oslovit sportovního specialistu, u kterého absolvujete zátěžové testy. Pod vodou je velmi zatížený kardiovaskulární systém, proto se tato prověrka určitě hodí. Stejně tak je dobré vědět, jestli máte v pořádku plíce.

Kurzy pro začátečníky

U zdravých zájemců o potápění je prvním krokem pro vstup do kurzu předání přihlášky spolu s lékařskou zprávou do rukou instruktorů. Po té projdete pohovorem. Při něm se zjistí, jak hodně zdatní plavci jste a jakým způsobem jste se doposud uměli ponořit pod hladinu.

Potápění - jezero Kulkwitzer

„V naší škole vás čeká 8 lekcí, kdy první z nich jsou jen teoretické. Pozvolna pak přecházíme k praktické části, v ní se potápíme v bazénu do čtyřmetrové hloubky. Na konci kurzu jedeme do některého z lomů poblíž Pardubic,“ popisuje pan Pavel. Pokud se osvědčíte v samostatném ponoru do dvaceti metrů, vystaví vám certifikát.

Vzhůru do lomů

Lomy vhodné k potápění najdete v Leštince, v Borku u Seče, v Srní nebo u Trhové Kamenice. V České republice se můžete potápět v přírodních vodách po celý rok.

Na začátku léta bývá teplota vody v lomech kolem 8 stupňů. Neopren se doporučuje navléknout, když už má voda od 22 do 16 stupňů Celsia. K hloubkovému potápění si můžete přístroje zapůjčit, nebo sami koupit. Nemusí být úplně nové, stačí pravidelně servisované, které vám také dobře a dostatečně poslouží. Počítejte s průměrnou cenou kolem 25 tisíc korun.

autor: Věra Říhová
Spustit audio