Stavba kruhového objezdu v Lázních Bohdaneč přibrzdí výpadovku na D11

30. květen 2023 14:45, aktualizováno

Komplikace čekají na řidiče na trase Pardubice - Chlumec nad Cidlinou. Vedle stávající uzavírky v Poděbradské ulici v Pardubicích, musí totiž motoristé jedoucí z krajského města na Chlumec od června počítat s omezením i v Lázních Bohdaneč. V místě odbočky na Neratov v blízkosti čerpací stanice je přibrzdí výstavba nového kruhového objezdu.

Silničáři okružní křižovatku postaví těsně za městem ve směru na Chlumec nad Cidlinou, konkrétně tedy na křížení výpadovky II/211 (vedoucí k dálnici D11) a silnice třetí třídy směrem do Neratova. Podle informací Pardubického kraje by měl kruhový objezd přispět ke zklidnění dopravy a zvýšit bezpečnost řidičů, chodců a cyklistů.

Výpadovka z Lázní Bohdaneč na Chlumec nad Cidlinou a dálnici D11

A přesně tohle od něj očekává i velitel bohdanečských strážníků Petr Mikulenka. „Je to zpomalení vjezdu a výjezdu z obce a zpřehlednění celé situace. Už díky plánovanému přechodu pro chodce a veřejnému osvětlení. Kruhový objezd určitě bude bezpečnostním přínosem.“

Výstavba kruhové křižovatky by měla zabrat přibližně dva měsíce, začne 19. června a skončit má 13. srpna. Na příjezdu do Lázní Bohdaneč ve směru od Chlumce nad Cidlinou a D11 bude zavřený pravý jízdní pruh a odbočka do Neratova. Silnice ale v místě stavby úplně zavřená nebude. V provozu tam bude opačný jízdní pruh a dopravu tam z obou směrů budou kyvadlově řídit semafory.

Lepší bude se vyhnout

Bohdanečský strážník Mikulenka očekává, že se na místě vytvoří kolony. „Řidiči musí počítat se zdržením, případně využít objízdných tras, které jsou zveřejněné na internetu. Pokud někdo jede z okolních obcí, možná se mu vyplatí na Hradec nebo Pardubice jet po dálnici, než čekat v kolonách.“

Nákladní vozy nad 12 tun tudy neprojdou, čeká je jízda po stanovené objížďce. V tomhle režimu bude doprava na místě fungovat do 2. července. Pak tam nastane docela výrazná změna v řízení provozu.

Výpadovku z Bohdanče na Chlumec totiž v červenci silničáři zavřou úplně. Auta budou jezdit po objízdné trase přes Živanice a Rohovládovu Bělou. Omezení by tam mělo definitivně skončit 13. srpna, to by už měl být nový kruhový objezd hotový. Investorem je krajská správa silnic a utratí za něj necelých 10 mil bez DPH. Část nákladů zaplatí z dotace.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související