Sto let rozhlasu v Ústí nad Orlicí: Ladit ho tam chtěli už před rokem 1923

11. duben 2023

Radiopřijímače z éry první republiky i konce století, rozhlas po drátě, historické zkoušečky napětí, dílna radioamatéra. To všechno zahrnuje výstava Městského muzea v Ústí nad Orlicí nazvaná Vysíláme-přijímáme.

„Jednu dobu jsem sbíral radiopřijímače. Budou tam ale i od jiných sběratelů, i od Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě. Dohromady přes 110 kusů. Uvidíte obrovský skok v technice od dob skalních počátků do poloviny 30. let. To už je o úplně jiných přijímačích. Vystavujeme i důležité součástky jako elektronky, tranzistory anebo integrovaný obvod,“ říká ředitel muzea Radim Urbánek.

Květnový vrchol

Výstavu otevře ve čtvrtek 13. dubna vernisáž s pásmem ochotnického spolku Vicena o nejstarší rozhlasové době, jednotlivých událostech. Nejvíc zajímavostí načerpáte 17. května, kdy přímo z muzea odvysílá Český rozhlas dopolední přímý přenos.

„Budou tam chodit školní třídy, pro které připravíme program. Odpoledne následuje tradiční Muzejní kafe. Pořádali jsme jich už přes 20. Halu Hernychovy vily upravíme na kavárnu. Tentokrát se budeme věnovat samozřejmě rozhlasu a radiopřijímačům. Součástí bude i komentovaná prohlídka se sběrateli, kteří nám zapůjčili své sbírky.“

Radim Urbánek podotýká, že Ústí bylo s rozhlasem spojené ještě před startem pravidelného vysílání. „Paní docentka Macková kdysi vydala zajímavý článek o počátcích rozhlasu v Ústí nad Orlicí. Díky ní víme, že inženýr Lev Stránský už jako student v roce 1920 požádal o poskytnutí finančních prostředků na postavení radiopřijímače. Sice je tehdy nedostal, ale o pár let později už městská rada schvaluje peníze na pořízení a dobíjení akumulátorů. Tehdejší radiopřijímače kvůli elektronkám potřebovaly vysoké anodové napětí. Akumulátory se nabíjely v elektrárně, ve mlýnech a podobně.“

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.