Svatojakubská cesta má svou východočeskou variantu. Poznáte ji podle žluté mušle

3. říjen 2017

Cesta Svatého Jakuba patří mezi ty nejznámější na světě. Do Španělska se vydávají často lidé, kteří prožívají v životě určité změny a hledají ten správný směr.

Ale pro klid v duši nemusíte chodit až do Španělska. Vyzkoušejte východočeskou trasu, která vznikla díky projektu Poutníci Poutníkům a navazuje na poutní cesty z Polska. Svatojakubské cesty v Čechách a na Moravě rostou jako houby po dešti a navazují na evropskou síť Svatojakubských cest.

Cesta z Polska vede ze Zdoňova přes Broumov, Polici nad Metují, Hronov, Ratibořice a Kuks, pokračuje na Jaroměř, Hradec Králové, Pardubice, Kladruby nad Labem, Zdechovice, Kutnou Horu až do Vlašimi, kde navazuje na jihočeskou trasu. Je dlouhá 265 kilometrů.

„Díky dohodě o spolupráci s Klubem českých turistů, jsou na turistických cedulích a rozcestnících malé žluté mušličky v modrém poli, což je mezinárodní symbol poutě do Santiaga de Compostela,“ vysvětluje jedna z tvůrkyň východočeské cesty Zora Voženílková.

Jedna z tvůrkyň východočeské cesty Zora Voženílková

Se svatým Jakubem do Pardubic

Svatojakubská cesta do Pardubic vede od Kunětické hory po pravém břehu Labe po zelené turistické značce. U zdymadla značku opouští, a pokračuje rovně podél břehu řeky až k Rosickému mostu. Dále by měla cesta vést přes most, a po silnici do Srnojed, Lánů na Důlku a Opočinku, kde se trasa opět napojí na zelenou turistickou značku.

„Označení ve formě samolepek se vyskytuje, či bude vyskytovat, na majetku nebo mobiliáři města. Tedy na stromech, lavičkách, lávkách zábradlích, sloupech i lampách. Prosíme proto občany, aby tyto nálepky a štítky ponechali a neodlupovali je v domnění, že se jedná o vandalismus,“ upozorňuje Zora Voženílková.

Svatojakubská cesta v UNESCO

Cesta Svatého Jakuba Camino de Santiago patří mezi nejznámější pěší túry na světě. Cesty z celé Evropy se sbíhají na španělských hranicích, odkud vedou k hrobu svatého Jakuba do katedrály ve španělské Galicii. První doloženou pouť vykonal v roce 951 francouzský biskup z Le Puy.

Svatojakubská cesta je na seznamu UNESCO

Zájem o svatojakubskou pouť začal prudce vzrůstat koncem 80 let 20. století, kdy se na pouť vydal papež Jan Pavel II. A cesta byla vyhlášená Evropskou kulturní cestou a v roce 1993 zapsána na seznam světového dědictví UNESCO.

Osobnost svatého Jakuba

Španělsky Santiago, jeden z apoštolů Ježíše Krista, který se po Kristově smrti vydal na misii do Španělska. Po návratu do Palestiny byl na příkaz krále Heroda popraven, ale jako zázrakem se jeho tělo dostalo na loď plující do Galicie a u dnešního městečka Padron vyplaveno na pevninu.Podle legendy v roce 830 hvězdy ukázaly galicejskému pastýři cestu ke ztracenému hrobu sv. Jakuba, na jehož místě dal tehdejší biskup postavit kostel - dnešní katedrálu v Santiagu de Compostela. Už od středověku, kdy tudy proudilo mnoho poutníků, vznikaly první hostince, špitály a města. Jejich bezpečnost zajišťovali rytíři z templářského a svatojakubského řádu.

autor: jsl
Spustit audio