Svitavské muzeum má expozici věnovanou kontroverznímu rodákovi Oskaru Schindlerovi

23. leden 2017
Česko – země neznámá

Svitavské muzeum se může pochlubit atraktivní stálou expozicí. Na čtrnácti panelech seznamuje návštěvníky s kontroverzní osobností Oskara Schindlera, svitavského rodáka, který za druhé světové války v období holocaustu zachránil 1 200 Židů. Expozice nese název Hledání hvězdy Davidovy.

Příběh Oskara Schindlera začíná na Svitavsku jeho narozením v roce 1908. To, co však návštěvníky expozice zajímá především, je jeho aktivní činnost v NSDAP nebo pro Abwehr od roku 1935. A potom samozřejmě jeho aktivity v Krakově a dále transfer jeho dělníků, tedy vězňů do pracovního tábora v Brněnci, nedaleko Svitav v roce 1944.

Období od podzimu roku 1944 do května 1945 je centrální částí příběhu, který kulminuje útěkem Schindlera z Brněnce do americké okupační zóny. Dále se expozice svitavského muzea vydává po stopách Schindlerových Židů, které nacházíme po celém světě.

Panely v expozici Hvězdy Davidovy

Poválečný osud Oskara Schindlera

Oskar Schindler skončil po válce naprosto bez prostředků, v Německu i v Argentině žil v bídě spolu se svou ženou Emilií, která je druhou důležitou postavou. Schindler se po válce utápěl v podivných finančních transakcích a také se potkal s alkoholem. Závěr života neměl radostný, v roce 1974 zemřel na problémy s játry v 66 letech.

Zachránění Židé ale na svého dobrodince nezapomněli. Schindlerův poválečný život se odvíjel právě od pomoci Židů. Doslova prý říkali, že pro něj musejí shánět peníze tak rychle, jak je on dokáže utrácet. Tím mu projevovali vděčnost za záchranu svých životů. Podporu dokazuje jeho opakovaný pobyt v Jeruzalémě a Tel Avivu. Tak to fungovalo od roku 1945 až do jeho smrti.

Podle duchovního otce výstavy Hledání hvězdy Davidovy, historika Radoslava Fikejze není život Oskara Schindlera černobílá historie. „Je zřejmé, že některé morální rysy tohoto člověka nebyly zrovna excelentní. Expozice však nepřipomíná jeho morálně-volní vlastnosti, ale jeho čin, který za druhé světové války v období holocaustu zachránil řadu lidských životů,“ říká historik.

Samozřejmě by osobu Oskara Schindlera měli hodnotit především ti, kterých se to týká, tedy zachránění Židé. Ať ale byla jeho motivace jakákoliv, 1 200 lidí po něm zůstalo. A dnes mají po celém světě kolem 5 000 potomků.

autor: BAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.