Svojanov je hrad plný romantických příběhů

28. červen 2020

Je to jeden z našich nejstarších kamenných hradů. Hrad Svojanov ležící v malebném údolí Křetínky je unikátní i tím, že se v něm mísí gotika i empír, tedy tajemný středověk s romantickým 19. stoletím. A za jeho zdmi se odehrála řada příběhů velkých lásek.

Založili ho v malebném údolí řeky Křetínky někdy kolem roku 1224 jako pevnost, která měla strážit obchodní stezku později nazývanou Trstenická.

Hrad Svojanov je také od svých počátků spojen se jménem krále Přemysla Otakara II. A jeho manželky Kunhuty, která tam žila i po Přemyslově smrti, a to se svým dalším vyvoleným Závišem z Falkenštejna. A tak byly hradby Svojanova svědkem prvního velkého příběhu lásky, jednoho z nejznámějších v českých dějinách, který skončil dvojnásobně tragicky. Nejprve královninou předčasnou smrtí a později zatčením Záviše a jeho popravou.

O Kateřině zazděné a uvězněné

Z nejstarších dob hradu se dochovala například věž nebo hradby. V nich údajně skončil život další zamilované ženy na Svojanově. Byla jí Kateřina, manželka majitele hradu v 2. polovině 16. století Hertvíka Žehušického z Nestajova, který byl proslulý svou krutostí. Kateřina ale milovala místního kováře a scházela se s ním i po svatbě, a to prý hlavně na rozcestí blízko hradu na cestě na Rohoznou.

Tam je Hertvík prý jednou objevil a zajal. Kováře popravil a Kateřinu nechal zazdít do svojanovských hradeb. Jestli je to pravda, se přesně neví, ale jisté je, že v roce 1805 skutečně nalezli v hradbách zazděnou kostru ženy.

Dalšími středověkými prostory na hradě je tzv. dům zbrojnošů, unikátní rozsáhlá pozdně gotická stavba. Tam trávili hradní strážci volný čas a dnes to upomíná expozice zbraní a zbroje. Ještě starší je ale hradní sklepení.

Dům zbrojnošů na hrdě Svojanov

I v jeho zdech je zaznamenán příběh jedné nešťastné lásky další z Kateřin na Svojanově. Podle legendy se po smrti hradního pána někdy v roce 1645 jeho bratr Karel Záruba zamiloval do vdovy, paní Kateřiny. Láska byla opětovaná a Kateřina otěhotněla. Mezitím už Karel ale zatoužil po jiné. Kateřinu, aby mu v tom nebránila, nechala zavřít do sklepení, kde za pár dní vyčerpáním zemřela. Zjevovala se u ale prý po smrti tak dlouho, až z toho sám zešílel.

Láska v empírovém paláci

Rozsáhnou přestavbou prošel hrad v 19. století. V období romantismu, v době velké obliby středověku a gotických romantických zřícenin, nechal nový majitel starý hrad zpevnit a postavit k němu empírový palác. Vzniklo tak originální romantické spojení starého kamenného hradu s půvabným v podstatě zámeckým areálem. Ten ale ještě zažil požár, a tak současná podoba Svojanova pochází až z renovace na konci 19. století, kdy se do jeho zdí opět nastěhovala velká láska. Tentokrát ale naplněná a opětovaná.

Interiér hradu Svojanov

Tehdy koupil hrad vídeňský podnikatel Antonín František Háša. A to jako pro svou manželku Karolínu, která pocházela ze zámku v nedalekém Zámrsku a nemohla si na vídeňské prostředí zvyknout. Aby se pak na Svojanově cítila opravdu jako doma, nechal interiér vyzdobit malbami, které okopíroval právě na jejím rodném Zámrsku.

I tento příběh lásky má ale smutný konec. Z ekonomických důvodů museli Hášovi Svojanov před 1. světovou válkou prodat, a když po válce úplně zbankrotovali, Antonín František spáchal sebevraždu. Karolína pak dožila u příbuzných na Zámrsku. Jejich lásku ale navždy připomíná ve vstupní hale svojanovského paláce portrét Karolíny z doby, kdy byli spolu ještě velmi šťastni.

Spustit audio

Související