Údolím Křetínky ze Svojanova na Majdalenku

Svojanov, to není jenom hrad, ale také půvabné podhradí. A tak je stejnojmenné městečko stále častěji oblíbeným cílem výletů. Ze svojanovského náměstíčka je možné se vydat do malebné přírody přes Přírodní park Údolí Křetínky.

Údolí říčky Křetínky je romantická krajina střídajících se lesů, luk, polí a zároveň trochu zapomenutý kout světa, do kterého člověk příliš nezasahoval. A tak se tam dodnes daří vzácným živočichům i rostlinám, včetně orchidejí.

Vyrazit tam je možné třeba ze svojanovského náměstíčka, nad kterým se pyšně tyčí královský hrad. Původně bylo centrum městečka jinde, v dnešním Starém Svojanově, který ležel na staré obchodní tzv. Trstenické stezce. Nejstarší doby tam dodnes připomíná gotický kostel s freskami a unikátní kamenickou výzdobou.

Roubenky, fara, radnice a kostel

Náměstíčko dnešního centra Svojanova působí jako z romantické pohlednice. Roubené stavby, barokní fara, nad ní hrad Svojanov a okolo zalesněné stráně vytváří obraz místa, kde jakoby se zastavil čas. A pokud se pak otočíme zády k hradu, je možné obdivovat také současnou svojanovskou radnici, bývalou školu z 19. století a za ní barokní kostel sv. Petra a Pavla. Na jeho místě původně stávala jen dřevěná kaplička. Teprve, když se centrum Svojanova začalo přesouvat, vystavěli tam koncem 18. století tento svatostánek.

Kaple svatého Jana Nepomuckého nedaleko říčky Křetínky

Při výstupu ke kostelu je možné obdivovat přes 300 let starou sochu sv. Jana Nepomuckého. Ta původně stála na nedalekém mostě, aby chránila obec před povodněmi. Několikrát ji ale odnesla voda, tak sochu posunuli dál a ukryli v kapličce. Pohled od kostela sv. Petra a Pavla otvírá další malebná panoramata okolí hradu i jeho podhradí.

V interiéru pak ukrývá například vzácné barokní svícny nebo gotickou křtitelnici. A od kostela je to jen pár desítek metrů k malému romantickému hřbitůvku. Tam je možné si prohlédnout také unikátní nedávný počin, památník svojanovským padlým z 1. světové války. Je na nich všech 97 jmen, včetně přesných údajů o jejich úmrtí.

Přes Svatojánské skály k Majdalence

Od svojanovského kostela vede modrá turistická trasa okolní malebnou přírodou. Jedná o stejnou cestu, kterou chodili v minulosti každý den děti z nedaleké Hlásnice do Svojanova do školy. V místě zvaném Svatojánské skály se přitom jedná o poměrně náročný až horský terén. Komu se ale podaří na skály vyšplhat, je odměněn nečekaně krásným pohledem. Uvidí dokonce i na nádvoří hradu Svojanov. Ten totiž neleží na nejvyšším kopci, některé okolní ho převyšují. A od Svatojánských skal je to také nedaleko k tajemnému místu, na kterém stávala v minulosti šibenice.

Tzv. Majdalenka, poutní místo, kaple sv. Máří Magdaleny nedaleko Hlásnice

Modrá turistická trasa zavede výletníky ze Svojanova do Hlásnice, další půvabné obce Údolí řeky Křetínky, a pokračovat po ní je možné až třeba k Vírské přehradě. Nebo na začátku Hlásnice zabočit vlevo, na nenápadnou polní cestu, která vede k dalšímu tajemnému místu. Říká se mu Majdalenka a jde o kapli sv. Máří Magdaleny vystavěnou na zdech původního gotického kostela.

Je to dávné poutní místo, o jehož původu se přesně neví. Možná tam stával středověký klášter. Říká se, že ho tam zřídila královna Kunhuta, protože měla potřebu se kát ze svého hříchu lásky k Záviši z Falknštejna, do kterého se zamilovala ještě za života svého manžela Přemysla Otakara II.

Spustit audio

Související