Sýr a fotbal nebo lokomotiva aneb Na cestách po světě s královéhradeckým sběratelem Jiřím Medkem

Do světa tentokrát vyrazíme z obce Dolní Přím u Hradce Králové, kde sýrárnu vybudoval už hrabě Jan Harrach. A za sýry, ale hlavně za jejich etiketami cestujeme s naším předním sběratelem Jiřím Medkem - má jich desítky tisíc. Sběratelskou vášeň začínal v sobě odhalovat jako kluk a jako ostatně asi většina z nás shromažďováním obalů od žvýkaček, čokolád nebo třeba pohlednic. 

Takže jsme si mohli hned na začátku rozhovoru společně "notovat" nad albem z mého cestovatelského kufříku.

Rozhlasové cestování s Jiřím Medkem

V něm ale nechyběla ani připomínka oboru, ve kterém Jiří Medek pracuje a který je spojený s vodou. Nicméně, jak dokazují i fotografie, sýrové etikety dominovaly. Včetně těch, se kterými mířily k zákazníkům hlavně sýry Niva z docela unikátní sýrárny, kam jsem Jiřího Medka pozval. Aniž bych tušil, jak blízko k objektu v obci Dolní Přím můj host má. Což se z vysílání pořadu Na cestách pochopitelně dozvíte.

Příběh etikety ze Singapuru

Sběratelský kousek z téhle exotické destinace má Jiří Medek u nás jako jediný. Jak doputoval až do sbírky v Hradci Králové?

Povíme vám - tak jako uslyšíte i odpovědi na moje dotazy, nakolik je sbírání sýrových etiket i poučné, nebo jestli etikety nebo obaly od sýrů neprozrazují jednotlivé druhy specifickými sýrovými vůněmi.

Sýrové etikety jako galerie

Jiří Medek mi v rozhovoru potvrzuje nejen neuvěřitelnou rozmanitost námětů, které na etiketách v nezvyklé galerii najdeme - on mi to také ukázal na příkladech z celého světa.

Mimochodem, víte, že se na sýrových etiketách objevil i zámek Náchod? Kdežto květinové motivy nebo obrázky spojené s mlékem bych pochopitelně čekal. Jenomže sběratelskou touhou je získávat neobvyklé předměty své vášně a Jiří Medek jich má nepřeberně.

Fotbal, lokomotiva a sýr

Čtěte také

Zajímá vás, kde a jak dokázali spojit sýrové etikety s fotbalem a to dokonce na mistrovské úrovni? I to vám Jiří Medek poví. Cestovat r s jeho koníčkem budeme i do Brazílie, kde dovedli propojit sýr s obrázkem historické lokomotivy.

Do natáčení dalšího dílu pořadu Na cestách jsem také netušil, že jsme druhou zemí světa pokud jde o počet sběratelů sýrových etiket. Před námi je v žebříčku už jen země sýrům zaslíbená - Francie.

Nejen sýr pastevců z Mongolska

Čtěte také

Jiří Medek umí o různých světových destinacích i etiketách ze sýrových obalů poutavě vyprávět. A tak společně na rozhlasových vlnách cestujeme do Mongolska, Japonska, do Afriky a dalších zemí. Sběratelské trofeje svého oboru získává náruživý cestovatel nejen přímo na místě, funguje i čilá výměna a také kontakty s producenty sýrů.

Možná jste ještě neslyšeli, že o sbírání sýrových etiket se píše i v detektivkách. Zkrátka - sběratelství sýrových etiket a obalů přináší řadu netušených informací a zajímavostí.

Sbírka se rozrostla při nahrávce

Co naopak asi netušil před natáčením našeho pořadu Jiří Medek? Určitě to, že se během hodinky jeho kolekce sýrových etiket rozšíří o dalších pár kusů. Nahrávku a Dolní Přím mu budou připomínat nové etikety tamních výrobků, které ještě ve sbírce neměl a které mu v sýrárně věnovali.

A my jsme ho překvapili také. Hned několika exempláři etiket ze sýrů z produkce školní "mini mlékárny" Střední průmyslové školy mlékárenské v Kroměříži. Poskytl mi je "spiklenecky" jako dárek pro kolegu další královéhradecký sběratel sýrových etiket Jan Kouřím.

Ne každý sýr mu chutnal

Nemohl jsme se nezeptat, jestli má sběratel Jiří Medek sýry rád. Odpověď můžete slyšet v neobvyklém rozhlasovém cestování za sýrovými etiketami a obaly na stanicích Český rozhlas Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice v pondělí 8. dubna jako vždy po zprávách v 18:00. Nebo ze záznamu v rozhlasovém audio archivu pořadu Na cestách s Petrem Voldánem.

Petr Voldán
Milan Baják

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související