Na cestách s divadlem, Šumnými stopami i za kávou a kavárnami po světě s režisérem Radovanem Lipusem

Divadelní, rozhlasový a televizní režisér, pedagog, dokumentarista, cestovatel a jak sám sebe také s oblibou označuje - architekt amatér, kavárenský povaleč a pasivní modřínový obaleč Radovan Lipus je člověk neobyčejně aktivní. K rozhlasovému “cestování” jsme se sešli po zkoušce na nové představení v pražské Viole jen pár dnů před premiérou “Nobelovky”. 

A už tehdy mi bylo jasné, že dalším hostem pořadu “Na cestách” by měl být jeho kamarád a souputník především v televizních Šumných městech a Šumných stopách architekt David Vávra. Ale toho uslyšíte až za týden.

Z Těšínska přes řeku do Polska a do Vídně

Čtěte také

Ač to měl Radovan Lipus za hranice jen onu pověstnou vzdálenost “co by kamenem dohodil” - tvrdí, že se narodil v “Těšínském knížectví” - paradoxně se i do sousedního Polska, které je podle Radovana Lipuse stále námi poměrně neobjevené, vlastně pořádně podíval až po listopadu 1989.

A dalším nakouknutím do světa pak byla cesta do Vídně. Ale připomeneme i legendární pražskou Violu.

Broumovsko a Šumné Pardubice

Čtěte také

Můj host u mikrofonu pořadu “Na cestách” hodně a rád cestuje po domově. Zvlášť oblíbenou destinací je pak pro Radovana Lipuse Broumov a kraj kolem, kam se opět chystá letos v létě. Nejen za prací. Kniha “Šumná města” z mého cestovatelského kufříku připomněla i Náchod nebo Pardubice.

A tam už jsme se vedle divadla vydali i do kaváren a nedivím se, že se “amatérský architekt” Radovan Lipus už těší také na rekonstruované Winternitzovy mlýny. Pardubický perník z kufříku ho navíc příjemně překvapil.

Kavárny ve Vídni a hrnečky z Paříže i Nového Zélandu

Čtěte také

Byl jsem pochopitelně moc rád, že část našeho rozhlasového cestování mířila do míst se zajímavými kavárnami. Zastavíme se nejen ve vyhlášené Vídni, vydáme se také za atmosférou kavárenské Paříže, do Španělska, daleké Brazílie.

Nejpozoruhodnější kávový zážitek vůbec si Radovan Lipus prý přivezl pravě z vnitrozemí kávě zaslíbené země. A o šálcích ze světa si zkrátka oba náramně notujeme.

Japonské stopy

Čtěte také

Jak uslyšíte, Japonsko je zemí, kde nebyl Radovan Lipus jen jednou, ale kam by se rád ještě vrátil. Jací jsou Japonci, jaký dojem tam zanechali především naši architekti ukázal televizní seriál Šumné stopy - i to jsou témata rozhovoru.

Nevynecháme ani pověstné vlaky. Spojené státy jsou prý pro nás určitě méně exotické, Japonsko u hosta pořadu vyhrává.

Balkán, Švýcarsko a co Slovensko?

Čtěte také

Státy, které zahrnuje označení Balkán, jsou další oblíbenou destinací Radovana Lipuse. Z nich zejména Bulharsko si host pořadu “Na cestách” velice oblíbil. Uslyšíte, která místa má rád především. Jak tvář měst Balkánu ovlivnili naši architekti a na která jména bychom neměli zapomínat se, také z vysílání dovíte.

Zatím poslední zemí, kde Radovan Lipus společné s Davidem Vávrou “spláceli dluh” osobnostem naší architektury, bylo Švýcarsko. A kam by se rádi s kamerou vydali? V hledáčku mají například sousední Slovensko.

Rozhlas, břitva a čím je mu cestování

Čtěte také

Témat jsme s Radovanem Lipusem probrali za necelou hodinku habaděj. Oblíbenou spolupráci s rozhlasem, uslyšíte kam nás zavedla břitva, kterou jsem také měl v kufříku. A také jak souvisí s Boženou Němcovou, dovíte se, čím vším je pro mého hosta cestování. Ten výčet je docela dlouhý a zajímavý. Radovan Lipus je prý spíš letní člověk a když už hory, tak běžky. A sen - cestovat co nejdéle.

Nejnovější vydání pořadu “Na cestách s Petrem Voldánem”, ve kterém uslyšíte Radovana Lipuse, si můžete v premiéře naladit v pondělí 11. března 2024 na stanicích Český rozhlas Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice jako obvykle po 18. hodině nebo si nás najít v audio archivu. Těšíme se na Vás.

Petr Voldán
Milan Baják

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související