Tak dlouho si hrajete s přepuštěným máslem, až s ním podnikáte

24. únor 2017
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Přepuštěné máslo znali už staří Indové

Na to, abyste úspěšně podnikali, potřebujete víc věcí. Jednou z nich určitě je dobrý start. A s ním už šest let pomáhá projekt Rozjezdy. Aktuálně vstupuje do dalšího ročníku.

Mezi asi 350 celostátními i regionálními vítězi najdeme úspěšné majitele a majitelky cukráren, kaváren, fotoateliérů, ale taky pekaře, výrobce kosmetiky a oděvů i například vývojáře. Konkrétně v Pardubickém kraji uspěl třeba Tomáš Klíma s městskými koly, Josef Jílek jako provozovatel kavárny s raw stravou anebo výrobna přepuštěného másla Andrey Dostálové.

Díra na trhu

Přepuštěné máslo si spousta lidí připravuje doma. Někteří na to ale nemají čas, nechce se jim, nebaví je to. „Šlo o úplně nový produkt na trhu. Existovalo jenom pár dovozových kousků. Moje kamarádka znala produkt z indické kuchyně, dávala nám všem ochutnat. Pak už toho vařila hodně. Je taková podnikavá,“ přibližuje start Andrea Dostálová.

Přepuštěné máslo je v podstatě tuk získaný z másla. „To klasické máslo se dlouho a pomalu vaří. Odpaří se voda. Bílkovina, která v tom je, se vysráží, vysmaží, odfiltruje pryč. Koncovým produktem je čistý máselný tuk bez vody a bez bílkoviny. Má úplně jiné vlastnosti než na začátku. Nepřepaluje se, vydrží velmi dlouho, je velmi zdravé a nekazí se. Máme spoustu nápadů, co vyrábět. S přepuštěným máslem se dá čarovat a dělat hodně věcí.“

Máslo, nebo brambor?

Dostálová říká, že když rozjížděla své podnikání, nebylo jasné, kam formálně patří. „Úřady nevěděly, kdo nás bude dozorovat. Teď třeba řešíme s ministerstvem zemědělství, jestli musíme označovat výrobky, že se musí uchovávat do určité teploty. I když nemusí, tak spadáme do nějaké legislativní kolonky, kam vlastně nepatříme. Spíš si nás přehazují jako horký brambor. Toto je fakt náročné.“

Čtěte také

Od listopadu funguje ve Vysokém Mýtě nová provozovna přepuštěného másla. „Je to vlastně velká kuchyň a sklad. Není tam potřeba nějaká zvláštní technologie. Všechno je vlastně velmi jednoduché. Na začátku to byla spíš hra. Teď můžeme provozovnu případně rozšiřovat, třeba jet ve vícesměnném provozu. Když je odbyt, jde všechno.“

autor: MAL
Spustit audio