Václav Šmerda: Říkají o mně, že su legenda. Kuchařské eso vstoupilo do síně slávy

Co všechno přinesou víkendové gastronomické slavnosti v Litomyšli? Poslechněte si celý rozhovor
Jeho jídlo poznali prezidenti, španělský král i dánský princ. Držitel prestižního Kříže svatého Vavřince nedávno v anketě Zlatý kuchař vstoupil do síně slávy.
„Všech ocenění si vážím stejně. Každé má svůj smysl. Chtěl bych poděkovat kolegům, se kterými jsem mohl pracovat, že jsme si vždycky vyšli vstříc, a samozřejmě mojí rodině, protože bez zázemí manželky, dětí by to nešlo. Kuchařem byl dědeček, tatínek, pokračuje v tom můj syn a dcera,“ libuje si Václav Šmerda.
Nestor jede dál
A takhle glosuje aktuální úspěch: „Říkají o mně, že su legenda. Dozvěděl jsem se z telefonátu, že jsem byl vybrán. Tak jsem byl překvapený. Když jsem viděl fůru kandidátů, bylo jich asi 12, samé kuchařské špičky, trochu jsem si oddechl a říkám si: Šmankote, asi to tak má bejt.“
Čtěte také
Je mu 73 let. Z jeho zkušeností pořád čerpají studenti odborné školy v Poličce. „Dětem při vaření můžete říct, co a jak mají udělat. Něco se nenaučí. Musí se vyvařit, dělat to se srdíčkem a láskou. Musí to chtít.“
Václav Šmerda působí taky jako prezident Gastronomických slavností Magdaleny Dobromily Rettigové v Litomyšli. Další ročník bude v sobotu 24. května a pokračuje až do neděle. „Jsme strašně rádi, že s námi pan Šmerda spolupracuje. Je s námi od prvního ročníku. Velká čest, že můžeme být pod dohledem takového mistra kuchaře,“ říká ředitel pořádajícího Smetanova domu Leoš Krejčí.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.