Také se snažíte přestat kouřit?

24. březen 2014

Přestat kouřit? Pro někoho je to jenom otázka rozhodnutí. Někdo s touto závislostí bojuje roky. Do Radioporadny Českého rozhlasu Pardubice dorazila Jana Nedbalová.

V Pardubické krajské nemocnici vede poradnu a jako pracovnice Krajské hygienické stanice pořádá přednášky o škodlivosti kouření pro školy.

Skončit s kouřením není jednoduché. Bohužel nejde ani tak o návykové chování jako o závislost. A ve chvíli, kdy člověk potřebuje nějakou drogu, což je v tomto případě nikotin, je to složité.

"Závislost může mít různou intenzitu. A tím pádem i odvykání je různě obtížné. Někomu stačí se jen rozhodnout k tomu kroku a přestat. Jsou ale i tací, kteří se stále do té poradny vrací. Mají s tím velké problémy. Musí dlouhodobě užívat léky. Potom je to běh na dlouhou trať," říká Jana Nedbalová. A proč bychom vlastně neměli kouřit? Co by pro nás mělo být tou největší motivací?

Kouření zabije každý rok 18.000 Češek a Čechů, kouří třetina lidí

"V první řadě to jsou zdravotní důvody. A měli bychom také myslet na naše děti, partnera. Na lidi, kvůli kterým tu chceme zůstat a proto si budeme chránit naše zdraví. Dále to jsou finanční důvody. Cigarety nejsou levné," dodává Jana Nedbalová, odbornice na odvykání kouření.

autor: PRO
Spustit audio