Tata Bojs mají Hity a City

20. říjen 2013

O nové kompilaci „tatáčů“ i Moruši Jany Kirschner

310. Neon je věnován Janě Kirschner a Tata Bojs. Jana Kirschner se postupně vyrvala ze spárů středního proudu, odžila si neúspěšný pokus o zahraniční kariéru a posunula se do pozice slovenské „Dusilky“. Dělá si věci po svém a nebojí se ničeho. Minulé album Krajina rovina, natočené s producentem Moloko Eddiem Stevensem, byl experimentální pop, novinka Moruše je zase inspirována slovenskou lidovkou a vážnou hudbou.

Tata Bojs se za posledních 15 let vypracovali mezi nejzajímavější české kapely. V mnoha směrech (vzpomeňme na elektronikou a samplováním ovlivněné přelomové album Futuretro, koncepční Nanoalbum, 3D klip Homo Demo nebo nákladné a vizuálně nekompromisní koncertní show) u nás udávali a udávají tón. K pětadvacetinám si Tata Bojs nadělili sympatický dárek v podobě 2CD Hity a city.

TATA BOJS
Přiznám se, že nejsem zastáncem kompilací. Většinou mi jejich existence nepřijde moc smysluplná a v mnoha případech jde jen o holé tahání peněz z kapes fanoušků.

Tata Bojs

U novinky Tata Bojs Hity a city jsem rozpolcen. Na jedné straně je to ucelený průřez pozoruhodnou kariérou hochů z Hanspaulky a milý dárek fanouškům k pětadvacetinám, kapely. Navíc „Tatáči“ měli rozhodně z čeho vybírat a tak je dvojalbum nabušeno hity od začátku až do konce. Nicméně kromě recyklované verze Pešáků tu není žádná nová písnička, a pokud patříte mezi skalní příznivce, tak všechny zde zastoupené písně už budete mít na jiných albech.

První CD Hity shrnuje všechny podstatné hity řazené chronologicky. Na druhém disku City je výběr skladeb, o kterých si kapela myslí, že stojí za poslech. Řazení je zde opačné, od nejnovější po nejstarší. Díky chronologickému řazení je krásně slyšet, jak se kapela vyvíjela. Od naivních a roztomilých začátků přes indiesácké desky jako Ukončete nás či Nekonečná stanice až po geniální Futuretro. V dalších letech Tata Bojs potvrzovali pověst originálního uskupení, vešli se sem i zástupci z alba smetana, které je výsledkem spolupráce s Ahn Triem i skladby z dosud čerstvé Ležaté osmičky.

JANA KIRSCHNER
Slovenská zpěvačka Jana Kirschner – tak jako řada našich hudebníků – snila o zahraničním úspěchu. Kvůli tomu se dokonce před časem přestěhovala do Anglie, kde se zajímavými hudebníky natočila album Shine. Mezinárodní sukces se ale nedostavil a Kirschner se vrátila zpět na Slovensko, kde natočila své nejnáročnější ale u kritiky nejlépe hodnocené album Krajina rovina. Při jeho natáčení se sblížila s anglickým hudebníkem Eddiem Stevensem, se kterým záhy na to začala žít a se kterým má dceru. Tento tandem pracuje i na chystaném albu Moruša, které má být jakousi poctou Slovensku. Jana Kirschner ho točila s 18 českými, slovenskými i zahraničními muzikanty, vznikl jakýsi rodinný orchestr, ve kterém se potkaly housle, akordeon, violoncello, marimba, klarinet nebo cimbál. Na projektu spolupracovali skvělí muzikanti známí ze světa klasické hudby – Miloš Valent, Marcel Comendant nebo mužský pěvecký kvartet. Spolu s Janou Kirschner nahráli více než 100 minut originální autorské hudby. První část alba Moruša s názvem Biela vyjde 15. listopadu, my jsme si zahráli první singl s názvem Sama.

Jana Kirschner

MONTY
Monty je na tuzemské folkové scéně etablovaný písničkář, držitel Krtka festivalu Zahrada. Postavou výrazný chlap, skvělý instrumentalista s citlivou duší, který se nevyhýbá ani vážným polohám a tématům. Své poslední album Anomar nepostavil pouze na své osobě, ale přizval si řadu zkušených spolupracovníků, jakou jsou např. Milan Šána, nebo Zuzana Mimrová. Za každou jeho písní je skrytý nějaký příběh, postřeh, nálada, nebo jen obyčejná historka, autorem podaná příjemně, lidsky. Však to můžete posoudit naživo v úterý 29. října, kdy Monty otevře čtvrtou sezonu akustických koncertů Bez šťávy v pardubickém Divadle Exil.

Monty

DALŠÍ POZVÁNKY…
Ve středu se bude v Divadle 29 promítat film Kluk na kole, který byl oceněný Velkou cenou poroty na festivalu v Cannes. Automatické kulturní mlýny uvidí ve čtvrtek koncert francouzské kapely Les sourds-doués, kombinující šanson a vážnou hudbu.
Divadelní klub v Poličce zve v pátek na Poletíme, hradecký Cikán má na programu týž den Sto zvířat a chrudimské Rko Monkey Business.

PLAYLIST 310. NEONU
1. Tata Bojs - Karel, Pepik, Eman A Josef
2. Tata Bojs – Divnosti
3. Tata Bojs – Žluté křeslo
4. Jana Kirschner – Sama
5. Monty – Alfonsio
6. Monty – Život na živo

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.